Je kind en een nieuwe partner

Het verlies van een relatie vraagt om verwerkingstijd. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind. Om verschillende redenen is een periode van een jaar aan te bevelen om het verlies te verwerken. Als ouder kun je voor jezelf uitmaken of je dat jaar wel of niet in acht wil nemen, een kind is daarvoor afhankelijk van de keuzes van de ouders. Het introduceren van een nieuwe partner (in ieder geval het samenwonen) kan dan ook het beste wat uitgesteld worden.

Geleidelijke stappen

Als gescheiden ouders een nieuwe partner krijgen willen kinderen dat niet altijd direct wetenHier een (mogelijk) scenario voor de introductie van een nieuwe partner:

  • Eerst drie tot zes maanden zelf kennismaken en als het niet tot kunstmatige situaties leidt hoef je het de kinderen nog niet te vertellen. Niet met elkaar bellen waar de kinderen bij zijn;
  • Als je besluit het te gaan vertellen eerst je ex informeren en aangeven dat je het gaat vertellen en wanneer;
  • Op een rustig moment aan je kinderen vertellen dat je een vriend(in) hebt, wat je samen doet en je kunt hun vragen of ze kennis willen maken;
  • Vriend(in) komt op bezoek. Blijf wel zelf dingen met de kinderen doen. Bellen tussendoor kan wel;
  • Vriend(in) gaat mee op uitstapjes, gaat mee naar familie;
  • Vriend(in) blijft slapen, ontbijten (en zit aan tafel niet op de plek van de andere ouder);
  • Eerst latten en de kinderen laten kennismaken met het huis van de ander.

Eenieders voordeel

Niet alleen voor de kinderen is een rustig tempo fijner. Op de langere termijn is het ook voor de ouder zelf een groot voordeel als het kind met de nieuwe partner op kan schieten. Niet alle liefdes zijn bestand tegen kinderen die onaardig doen of soms zelfs overgaan tot een regelrechte boycot.

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS