scheiden en verwennen

Kinderen in Nederland worden massaal verwend. Soms gaat het zover dat het problematisch wordt; Problematisch verwende kinderen krijgen te veel, te snel en te lang. Er is sprake van grenzeloosheid en toegeeflijkheid van de kant van de ouders, waardoor de gezonde ontwikkeling van het kind in gevaar komt.

schuldgevoelens en concurreren

Buitensporig verwennen komt vaak voor bij gescheiden ouders. Hoe komt dat? Veel gescheiden ouders worstelen met schuldgevoelens vanwege de scheiding en het leed dat ze daardoor bij hun kinderen hebben aangericht. Ze zijn bang voor conflicten met hun kinderen (‘ze hebben het al zo moeilijk’). Maar ook komt het voor dat gescheiden ouders (en ook grootouders) met elkaar gaan concurreren. Ze willen ervoor zorgen dat de kinderen hen het leukst vinden, of in ieder geval de andere (groot)ouder(s) minder leuk. De kinderen worden als het ware omgekocht met materiele zaken en door alles te mogen

later krijgen ze er last van

Verwende kinderen nemen dat hun ouders later vaak kwalijk, omdat ze niet goed uitgerust zijn voor de wereld buiten. Verwende kinderen krijgen later veel conflicten op het werk (ze kunnen niet tegen gezag) of met vrienden en relaties (ze stellen zichzelf in het middelpunt).

het verwende kind syndroom

Meer weten over het verwennen van kinderen en wat je beter niet kunt doen, lees ‘Het verwende kind syndroom’ van Willem de Jong.

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS