Als een van de partners een stoornis in het autistisch spectrum (ASS) heeft, is de kans dat een relatie misgaat groot. Partners van mensen met ASS voelen zich niet gehoord en emotioneel in de kou staan. Ze leven langs elkaar heen. Communicatie en invoelend vermogen zijn in deze relaties problematisch. Om het nog ingewikkelder te maken is de kans groot dat een of meerdere kinderen ook de diagnose ASS hebben.
De vertrouwde omgeving
Mensen met ASS hebben grote moeite om gedachten, gevoelens en emoties van anderen te signaleren en te begrijpen. Voor ‘gewone’ kinderen is een echtscheiding van de ouders al een ingrijpende gebeurtenis, voor een kind met ASS is het extra lastig als de basis die zij van kinds af aan gewend zijn, wegvalt. Het leven wordt bij ‘gewone’ volwassenen al door een echtscheiding op zijn kop gezet, voor een volwassene met ASS is het extra lastig om zijn leven opnieuw op de rit te krijgen. Het wegvallen van de vertrouwde omgeving, met structuur, veiligheid, regels en geborgenheid, is voor volwassenen en kinderen met ASS, een drama.
Gedragsproblemen
Veel kinderen met ASS hebben naast hun autisme gedragsproblemen (angsten, depressieve stoornissen en dwangneuroses).In stresssituaties (zoals een echtscheiding) verergeren deze problemen vaak. Goede begeleiding voor ouder en kind is dus heel belangrijk.
Steun bij anderen
De ouder in scheiding die geen ASS heeft, heeft de zware opgave om de emoties die met de scheiding gepaard gaan zelf een plek te geven en te verwerken. Zowel de ex-partner met ASS als het kind met ASS hebben niets met de emoties van de ex of de ouder. Eigenlijk kun je je gevoelens en ervaringen alleen delen met andere volwassenen. Een ouder moet nooit emotionele ondersteuning bij het kind zoeken, maar dat geldt al helemaal als het een kind met ASS betreft.
Ouderschapsplan
Bij scheidingen waar er sprake is van ASS is een helder, gedetailleerd en duidelijk omschreven ouderschapsplan een noodzaak. Een kind met ASS hecht aan duidelijkheid, structuur en regels. Hetzelfde zal gelden voor de ex-partner met ASS. Maak zoveel mogelijk afspraken over alle mogelijke situaties en zaken die je in de toekomst tegen verwacht te komen. Zorg ervoor dat deze afspraken helder en ondubbelzinnig zijn geformuleerd. Wijk zo min mogelijk af van de afspraken die er gemaakt zijn. Voor kinderen is het daarnaast belangrijk dat de dagen en weken er zoveel mogelijk hetzelfde uitzien en dat ze van te voren uitleg krijgen over de dingen die er staan te gebeuren. Het spreekt voor zich dat veel wisselen tussen twee huizen voor deze kinderen een onmogelijke opgave is.
Tips voor boeken over autisme in relaties:
Maxine C. Aston,Als je partner Asperger-syndroom heeft
Gisela & Christopher Slater-Walker, Een Asperger-relatie
En over autisme bij normaal begaafde mensen:
Peter Vermeulen, Brein bedriegt; als autisme niet op autisme lijkt
Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen