«

»

mei 12

Bericht afdrukken

Scheiden met een baby

Sinds ik vorig jaar een aantal blogs heb geschreven over scheiden met een baby word ik regelmatig door mensen uit het hele land gebeld. Vooral door moeders, die het heel lastig vinden dat de vader (of soms ook de andere moeder) hun kindje een heel weekend of soms zelfs een hele week achter elkaar bij zich wil hebben. Ik word ook gebeld door jonge ouders die ongewenst zwanger zijn geworden en niet of kort hebben samengewoond en die nu samen een kindje moeten grootbrengen.Er is veel behoefte aan informatie over scheiding met een baby.

Er blijkt veel behoefte te zijn aan begeleiding en informatie voor stellen die een baby hebben en uit elkaar gaan. Die informatie geef ik in dit inleidende artikel en in de artikelen waarnaar je hieronder een link vindt. Daar ga ik dieper in op de belangrijkste thema’s waarmee je te maken kunt krijgen bij een scheiding met een baby.

De band met de baby als de ouders samen zijn

De band met de moeder is meestal vanaf het begin hecht (hoeft niet altijd zo te zijn). Logisch want er is een biologische, fysieke connectie. De moeder begrijpt de signalen van het kindje sneller en weet hoe ze erop moet reageren.

Bij vaders duurt het langer voordat de band is opgebouwd. Wanneer ouders samen zijn, hoeft het feit dat de moeder meer verbonden is met het kindje niet voor stress te zorgen. Het is logisch dat de moeder meer voor de baby zorgt en vaders wachten soms de tijd af dat zij aan de beurt zijn. De vader is ondertussen wel aanwezig, dus het kindje leert hem vanzelf kennen. Als het kindje gaat praten, lopen, spelen kan hij er meer mee. Mijn eigen schoonzoon heeft wel eens over de baby gezegd: “ik kan niet wachten tot hij twee is”.

De band met de baby als de ouders gescheiden leven

Als ouders uit elkaar gaan worden vaders vaak onzeker. Doordat ze niet meer met het kindje in een huis wonen, leren ze elkaar niet meer vanzelf kennen. De vader leert dan niet meer vanzelf hoe hij het beste kan reageren op de signalen van de baby (honger, moe, niet lekker).

De belangrijke periode waarin de basis wordt gelegd voor de band met vader wordt ingewikkelder. Vaders gaan dus om tijd met hun kind vragen. Logisch. Ze gaan aan de moeder zitten trekken en worden bang dat de moeder het kindje bij hen weg willen houden.

Gevolg: stress, spanningen en conflicten en het lukt niet meer om goede afspraken te maken. Mensen denken vaak dat baby’s daar niet zoveel last van hebben, maar kleine kinderen zijn als een spons, ze nemen alle emoties uit de omgeving op. Ook baby’s hebben last van conflicten.

De band met papa

In mijn artikel over de hechtingstheorie leg ik uit waarom een baby niet te lang van zijn moeder weg zou moeten zijn. Uit onderzoek blijkt dat de band met de vader vóór de scheiding opgebouwd moet zijn, wil die band met de vader een positief effect op het kind nadat de ouders uit elkaar zijn. En hier zit natuurlijk net het lastige punt bij een scheiding met kleine kinderen, want vaders hebben die band vaak nog niet genoeg op kunnen bouwen.

Het lijkt zo te zijn dat hoe jonger het kind was tijdens de scheiding, des te minder contact het met de vader heeft na de scheiding en hoe slechter de relatie dan met hem is. De angst van vaders voor het verliezen van hun klein kind na de scheiding is dus een reële angst.

Zoek goede begeleiding

Mijn advies is om in een vroeg stadium een ouderschapsplan op te stellen onder begeleiding van een mediator die aantoonbare kennis heeft van kinderen in scheiding. Als die niet te vinden is, kun je het beste naar iemand zoeken die het gewend is om met kinderen in scheidingssituaties te werken. Dit kan een gezinscoach, kindertherapeut of maatschappelijke werker zijn. Ook zij kunnen helpen om samen een ouderschapsplan op te stellen. Advocaten en ook veel mediators zien de zorgregeling als iets waarover onderhandeld moet worden: de moeder wil dit, de vader wil dat, dus zij moeten ergens in het midden uit zien te komen. De behoeften van het kind staat staan dan niet centraal.

Maak gefaseerde afspraken

In het ouderschapsplan moeten afspraken staan die zoveel In het ouderschapsplan moeten afspraken staan die zoveel mogelijk uitgaan van de behoeften van je kindje.mogelijk uitgaan van de behoeften van je kindje. Als je een baby hebt kun je dat het beste voor verschillende leeftijdsfases afspreken: je legt de afspraken vast voor nu en voor de situatie waar je naartoe wenst te werken (op het moment dat het kindje bijvoorbeeld 4 is en voldoende gewend is aan het leven op de basisschool). Ook moet je afspraken maken over de wijze waarop je daarnaar toe werkt.

Zowel co-ouderschap (een gelijke verdeling van het aantal dagen bij vader of moeder) als een omgangsregeling van om het weekend is ongeschikt voor hele jonge kinderen.

Wetenschappelijk bewijs?

Tot slot: ik heb een paar keer de vraag gekregen of het verhaal hierboven wetenschappelijk bewezen is en waar dat bewijs dan gevonden kan worden. Vaak wordt die vraag gesteld omdat er een gerechtelijke procedure loopt over de zorgregeling voor een klein kind. Er is, bij mijn weten, geen concreet onderzoek gedaan over dit onderwerp waarbij er sprake was van een duidelijke uitkomst. Er is wel steeds meer bekend over hechting en er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar kinderen met gescheiden ouders.

Mijn stukjes over scheiden met een baby zijn meer een samenvatting van conclusies die getrokken zijn, door deskundigen op dit gebied. Ter illustratie citeer ik dé scheidingsonderzoeker van Nederland, Ed Spruyt:

De beste contactregeling per leeftijdscategorie: 0-2 jaar (Handboek Scheiden en de Kinderen, pag. 56)
Baby’s moeten vooral de kans krijgen om zich te hechten. De oude standaardregeling voor contact van een weekend per veertien dagen is daarom niet geschikt. Frequent kort contact, bijvoorbeeld een paar keer per week een paar uur, is beter. Als de verstandhouding tussen de exen het toelaat, kan vader bij de baby zijn in het huis van moeder. Overnachten op een andere plaats zonder moeder is niet altijd aan te bevelen. Als een baby huilt wanneer de vader hem meeneemt, heeft dat soms meer te maken met angst voor de scheiding van moeder dan met weerstand tegen vader.

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://echtscheidingnijmegen.nl/babys-en-peuters/scheiden-met-baby.html

2 reacties

  1. Mevr C van der Hilst

    Ouders vergeten dat het niet om hun gaat. Het gaat om het kind. Als ouders ieder een eigen advocaat hebben verdedigen zij hun clientèle. Dus niet het kind. Er moet een verplicht ouderdomsovereenkomst komen onder begeleiding van een kinderdeskundige.

    1. Helemaal mee eens. Deel van het probleem is dat ouderschapsplannen opgesteld worden door advocaten (of dat zij ouders een concept geven en ze dat dan zelf laten invullen). Advocaten denken vanuit een juridisch kader en zullen de afspraken vooral zo beschrijven dat ouders elkaar er niet op kunnen ‘pakken’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>