Ik zie mijn vader niet meer sinds de scheiding

Een kwart van de kinderen heeft een jaar na scheiding geen of nauwelijks contact met een van de ouders. Meestal is dat met de vader. (Daarom schrijf ik voor het gemak alleen over vaders). Vaak is de gedachte dat dit komt omdat vaders het laten afweten, voor een nieuw leven kiezen en gewoon hun kind in de steek laten. Of dat moeders hun kinderen tegen de vader opzetten door een boeman van hem te maken. Het is echter ook heel goed mogelijk dat kinderen er zelf voor kiezen om een van de ouders niet meer te zien. Dit artikel gaat over hoe dat kan gebeuren.

Vermijden van conflicten

Vader en kinderen op bootRuzie tussen de ouders en stress op de wisselmomenten zorgt voor verwarring, boosheid, verdriet en onrust bij kinderen. Stress krijgen ze ook als ze worden gebruikt om boodschappen door te geven of als ze juist niets over de andere ouder durven te zeggen. Kinderen voelen zich heen en weer geslingerd tussen hun ouders. Met name grotere kinderen kunnen er dan voor kiezen om een van de ouders helemaal niet meer te zien. Zo kunnen ze deze gevoelens uit de weg gaan. Ze vermijden het conflict en dat geeft meer rust, zeker in het begin.

Hoe leg je dit uit?

Om dit voor zichzelf en de buitenwereld te verklaren of ‘goed te praten’ gaan kinderen een verhaal maken. Een verhaal waarin de vader allerhande dingen heeft gedaan. Dingen die rechtvaardigen waarom ze niet meer naar hem toegaan. Het begint met redenen zoals, ‘mijn vader is vreemd gegaan’, ‘mijn vader heeft nooit voor ons willen betalen’ of ‘mijn vader heeft nu een nieuw gezin en heeft mij niet meer nodig’.

Vervolgens wordt alles wat er gebeurt in dit verhaal gepast. Kleinere voorvallen worden zo geïnterpreteerd dat ze passen in het bestaande verhaal. Als een vader blijft appen, is dat een bewijs dat hij opdringerig is en niet luistert. Als hij niet meer appt, is dat een bewijs dat hij geen contact meer wil. Kinderen kunnen zelfs ontkennen dat hun vader vóór de scheiding eigenlijk best een geschikte kerel was.

Dat gaat een tijdje goed

In het begin, als kinderen nog bij de moeder wonen of het druk hebben met hun eigen leven, kan dit de beste strategie zijn. In de meeste gevallen komt er een moment in het leven, dat het gemis van de vader zwaar op een kind gaat drukken. De boosheid en het verdriet moeten ergens een uitweg vinden.

Lees ook: Ik zoek contact met mijn vader/Ik wil weer contact met mijn kind

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen