Het lijkt erop dat boosheid bij een scheiding hoort. Het is een moeilijk te begrijpen emotie en destructief voor kinderen. Waarom kan woede zo sterk zijn? Vaak zijn er duidelijke real-life redenen voor de boosheid; verraad door vreemdgaan, de dreiging dat je de kinderen kwijtraakt, het verlies van je geld. Maar er zijn ook emotionele reden waarom woede zo’n belangrijke plaats inneemt in de relatie van ex-partners.
Boosheid is gemakkelijker
Boosheid is voor veel mensen gemakkelijker dan verdriet; als je boos bent betekent dat dat je voor jezelf opkomt. Met je boosheid krijg je bondgenoten, die je steunen in je oorlog tegen de ander. Een boze reactie voorkomt gezichtsverlies naar je omgeving als je ex je afwijst of je niet serieus neemt.
De ander moet ook pijn hebben
Een van de fundamentele functies van boosheid is het bedekken van de pijn. Als ons pijn gedaan wordt, reageren we van nature met boosheid. We willen de ander ook pijn doen. Maar toch, als je voorbij deze boosheid willen komen, zul je je eigen gekwetstheid moeten erkennen. Dat is het echte gevoel dat er onder zit.
Boosheid en angst
Boosheid maskeert ook angst. Angst roept in de meeste gevallen de z.g. vecht-of-vlucht reactie op; aanvallen of weglopen. Een scheiding brengt veel angst met zich mee, omdat mensen zich bedreigd voelen over de manier waarop de toekomst eruit zal zien (financieel, kinderen, eenzaamheid etc.). Die angst kan zich het ene moment uiten door depressief op de bank te gaan liggen (de vluchtreactie) en het andere moment door een woedeaanval op de ex. En als de ex dan ook woedend reageert zit je samen in een vicieuze cirkel.
Negatieve aandacht trekken
Deze zullen mensen die erin zitten meestal ontkennen; boosheid kan een manier zijn om nog in contact te blijven met de ander en soms zelfs een manier om te proberen om de ander toch nog terug te krijgen. Door je woede kun je je ex naar je toe trekken, want hij/zij gaat je weer aandacht geven. Negatieve aandacht is beter dan geen aandacht. Kinderen weten dit en er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit voor volwassenen anders zou zijn.
Boosheid en de kinderen
Zelfs de ouders met de beste intenties zullen voelen dat hun emotionele boosheid bijna als vanzelf gefocust wordt op zaken die te maken hebben met de kinderen. Dat komt doordat kinderen het onderwerp zijn waar beide ouders sterke gevoelens over hebben en het belangrijkste is dat hen met elkaar verbindt. Daarom ligt en een echtscheiding de focus vaak bij de kinderen en worden kinderen de inzet van de machtsstrijd.
Woede = verdriet
Het is dus belangrijk om te begrijpen dat, hoewel er ook wel echte zorgen over de kinderen aan de ruzies ten grondslag kunnen liggen, er een diepere onopgeloste kracht speelt bij alle boosheid en conflicten in een scheiding. Dat is de onverwerkte pijn, het verdriet, de gekwetstheid en angst. Die pijn moet aandacht krijgen, naar buiten gebracht worden om hem te verzachten en om de woede op te lossen.
Het is nu eenmaal makkelijker om pijn te overstemmen dan ernaar te luisteren. (Arthur Japin)
Echtscheiding Nijmegen