1e Scheidingscafe

Het 1e Scheidingscafe in Arnhem en Nijmegen heeft inmiddels plaatsgevonden. Het thema was ‘Wat willen de kinderen?’. Marja Baseler, auteur van Heen en Weer vertelde over haar boek. Het Scheidingscafe wordt vier keer per jaar georganiseerd door Marinka Arends, ScheidingsMakelaar in Arnhem, en Rutten & Marianne Mediation, ScheidingsMakelaar in Nijmegen. Locatie: Selexyz boekhandels in Arnhem en Nijmegen.

Heen en weer

Het kinderboek Heen en weer voor kinderen waarvan de ouders apart wonenNa eerst jarenlang zelf heen en weer te zijn gereisd tussen het huis waar haar kinderen woonden en dat van haar nieuwe geliefde, raakte Marja Baseler geboeid door de vraag: ‘hoe doen kinderen dat: heen en weer reizen tussen twee huizen? Om een antwoord te vinden heeft zij kinderen in de basisschool leeftijd geïnterviewd waar van de ouders gescheiden van elkaar leven. De ervaringen van deze kinderen heeft zij verwerkt in Heen en Weer, een mooi vormgegeven boekje, dat geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Veerkracht

Wat haar opviel was de veerkracht van de meeste kinderen en hun vermogen om naar praktische oplossingen te zoeken. Waar kinderen het meest van balen is dat ze te weinig uitleg krijgen over wat er allemaal staat te gebeuren en dat de ouders hen te weinig bij de beslissingen betrekken. Alles gebeurt als het ware over hun hoofden heen.

Het boek staat dan ook vol met tips voor kinderen (en dus ook voor hun ouders). Bijvoorbeeld over hoe je je ouders vraagt wat je graag wil weten.

Bij elkaar blijven voor de kinderen

De stelling die Marinka en Marianne in de groep gooiden, ‘ouders moeten langer bij elkaar blijven voor hun kinderen’, leidde tot een geanimeerd groepsgesprek. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij de vraag of je moet blijven of weggaan: wel of geen ruzie, leeftijd van de kinderen, kun je je relatie een andere vorm geven en wat zijn de fysieke mogelijkheden en beperkingen. Alleen achteraf weet je pas of je de goede keuze hebt gemaakt.

Drinken, vloeken en hopen dat je bemind wordt van Tatum DageletBoos is ok

De eindconclusie was misschien wel: aan een relatie moet je hard werken, maar als je besluit om te gaan scheiden, kies dan de vorm die bij je past (binnen de mogelijkheden op het gebied van werk en wonen) en communiceer daar open over met de kinderen. Leg uit. Betrek de kinderen bij je keuzes (zonder ze met de emoties te belasten).

Oh ja, sta de kinderen toe dat ze boos op je zijn. Ze hebben er een goede reden voor. Ze blijven dan minder lang met hun boosheid zitten.

Tatum Dagelet

Tatum Dagelet praat in het volgende Scheidingscafe over haar boek Drinken, vloeken en hopen dat je bemind wordt, dat zij schreef over haar eigen scheiding. In Nijmegen op 22 mei en in Arnhem op 19 juni. Voor meer informatie: scheidingscafe-arnhemnijmegen.nl

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS