«

»

okt 14

Bericht afdrukken

Scheiden met pubers

De ene puber is de andere niet. De ene zoekt de grenzen op en gaat in verzet, de andere houdt zich braaf aan de regels. De ene is introvert en sluit zich het liefst in zijn kamer op, de ander is nadrukkelijk aanwezig en laat zich horen. En dan heb je alle tussenvormen, die ook weer afhankelijk zijn van hun stemming. En dat is iets wat algemeen kenmerkend is van pubers; ze hebben stemmingswisselingen waar ze zelf en hun omgeving last van kunnen hebben.

is scheiden met pubers gemakkelijker?

Veel mensen denken dat scheiden gemakkelijker wordt als de kinderen groter zijn. Maar misschien klopt dat helemaal niet? Pubers zijn meer bezig met zichzelf en hun plaats in de buitenwereld. Ze stellen (meer of minder bewust) vragen als: Wie ben ik? Hoe zien anderen mij? Daarnaast is hun brein nog niet helemaal volgroeid en kunnen ze sommige dingen niet overzien. Dat uit zich in moeite met plannen, ordenen of het overzicht behouden.

alles hetzelfde laten

Een stabiele thuisbasis helpt pubers dus met hun stappen in de buitenwereld. Pubers willen die thuisbasis ook zoveel mogelijk hetzelfde houden; geen verhuizingen, niet met je spullen heen en weer, geen achteruitgang in inkomen, geen ouders die overduidelijk in de problemen zitten. Pubers zijn honkvast en statusgevoelig.

moeten ze zelf beslissen?

Hoewel het belangrijk is dat pubers worden betrokken in de afspraken die er over en voor hen worden gemaakt, kunnen ze zelf niet altijd geheel overzien wat het beste voor henzelf is. In hun keuzes over de regelingen (hoe vaak en wanneer ben je bij welke ouder?) nemen ze ook allerhande andere overwegingen mee:

 • Loyaliteit: een keuze voor de ene ouder, betekent automatisch niet kiezen voor de andere ouder,
 • Ze zijn geneigd de dingen zwart-wit te zien,
 • Ze kunnen een moreel oordeel klaar hebben, vooral als ze wat ouder zijn: “zoiets doe je niet”. Daardoor kunnen ze partij kiezen,
 • Ze kiezen voor de ouder waar ze de minste conflicten mee zullen krijgen omdat ze daar hun gang kunnen gaan.

Dit artikel wordt volgende week vervolgd. Ik hoor graag uw mening: is het gemakkelijker om te scheiden als de kinderen groter zijn?

Scheidingscafe  ‘pubers en scheiding’

Op 30 oktober 2012 organiseren de ScheidingsMakelaars Nijmegen en Arnhem in cafe De Hucht in Elst een Scheidingscafe voor ouders met het thema ‘pubers’. Klik op de link voor het programma.

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS

Permanente koppeling naar dit artikel: https://echtscheidingnijmegen.nl/communicatie/scheiden-met-pubers.html

2 reacties

 1. Jeanne

  Wat herkenbaar, vooral de overwegingen die je als laatste stelt!
  Ik heb zelf een 14-jarige puber die niet over de scheiding wil praten (enkele keer wel, maar dan nog niet te lang en zeker niet te diepgravend). Hij is vooral met zichzelf bezig en hoe hij overkomt bij zijn vrienden.
  Maar duidelijk is wel dat hij behoefte heeft aan een stabiele thuisbasis en het heen en weer gaan verschrikkelijk vindt. Hij is om het weekend bij zijn vader en heeft altijd tijd nodig om daar tot rust te komen. Bij mij thuis heeft hij dat minder, hij is dan echt “thuis”.
  Met de punten die je opnoemt in mijn gedachten vind ik het eigenlijk spijtig dat kinderen vanaf 12 jaar mogen “kiezen”, m.i. zijn ze nog niet in staat om te kiezen. En hoe kun je in ‘s hemelsnaam zo’n keuze aan een kind voorleggen?

  1. hoi jeanne, bedankt voor je reactie. Mijn volgende blog over pubers begint met het misverstand dat kinderen boven de 12 mogen kiezen. Dat is het algemene beeld, maar dat klopt dus niet. Kinderen boven de 12 hebben het recht gehoord te worden. Ja, soms lukt het ouders zelf niet om de beslissing te nemen en dan komt die last vanzelf bij de kinderen te liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>