«

»

dec 01

Bericht afdrukken

Stiefouder zijn is moeilijk

Als je een relatie begint met een m/v die kinderen heeft, stap je binnen in een complex systeem. Complex omdat er niet alleen een nieuwe geliefde is. De kinderen van de geliefde krijg je erbij en in de meeste gevallen ook de ex en zijn/haar familie. In het begin lijkt de verliefdheid overal tegen bestand, maar al snel blijken de onderliggende verhoudingen ingewikkeld te zijn en belast met een verleden.

Stiefouder zijn is moeilijkStiefmanagement

In haar boek “Stiefmanagement” stapt Marike Smilde het systeem van het stiefgezin binnen als een afdeling van een bedrijf waar zij als interim-manager is aangesteld. Met een open blik, een luisterend oor en met de wetenschap dat het feit dat zij aanwezig is leidt tot veranderingen in het systeem.

wat verwacht je van elkaar?

Haar aanpak is pragmatisch. Zij ontleedt de verschillende onderlinge relaties en de systemen waar een stiefkind deel van uitmaakt. Belangrijk zijn de (vaak onuitgesproken) verwachtingen die je over een weer hebt van elkaar. Verwacht de vader dat de stiefmoeder zich met de zorg van de kinderen bezig houdt? Verwacht de stiefvader dat hij in zijn nieuwe gezin regels moet stellen om de boel in banen te leiden?

complexiteit

Smilde gaat in op communicatiestijlen en vaardigheden en nog veel meer. Aan de ene kant geeft dit en uitstekend beeld van de complexiteit van een stiefgezin (en je zou er moedeloos van kunnen worden), aan de andere kant staan er veel schema’s en modellen in die de werkelijkheid ordenen en krijgt de lezer veel bruikbare tips.

 • Een paar tips:

 • de uitdagingen van een stiefgezin zijn niet dezelfde als die van een kerngezin,
 • de liefde van een kind voor de biologische ouder is sterker dan de liefde voor een stiefouder, ga de concurrentie met de andere ouder niet aan,
 • Het fundament van het stiefgezin is een sterke liefdesrelatie met je partner,
 • Communiceer over je verwachtingen en teleurstellingen,
 • laat de controle varen,
 • vat niet alles van je stiefkinderen persoonlijk op,
 • stel duidelijke grenzen en neem tijd voor jezelf,
 • heb geduld!!!

Voor wie niet bij de 60 % van de stiefgezinnen wil horen die uit elkaar vallen, is dit een zeer helder en bruikbaar boek.

Marike Smilde; Stiefmanagement ISBN 9789089545336

Meer lezen:

www.onlinestiefacademie.nl

www.rustenruimtevoorstiefmoeders.nl

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS

Permanente koppeling naar dit artikel: https://echtscheidingnijmegen.nl/communicatie/stiefouder-zijn-is-moeilijk.html

3 reacties

 1. Gert-Jan Brandenburg

  Prima boekbespreking, mooie tips.
  Het merendeel van de tips is, soms met een kleine aanpassing, ook in vele andere situaties bruikbaar.
  Ik heb ‘de kaft’ even op internet gezocht om een indruk te krijgen (tip: plaats een afbeelding op je website).

  Ik ken een stiefgezin dat (in mijn beleving) wel mooi functioneert.
  Zonder dit boek 🙂 Gelukkig maar.

  Dat boek ga ik lezen.

  Gert-Jan Brandenburg.

  1. Hallo Gert-Jan,
   Allereerst bedankt voor je positieve reacties op mijn blogs. Altijd leuk om te horen dat mensen ze graag lezen.
   Ik had ook al bedacht dat het een goed idee zou zijn om de kaft te plaatsen, maar ik weet niet hoe. Degene die mijn site beheert, leest alle berichten, dus hij gaat me vast uitleggen hoe dit moet.
   En ja, er zijn gelukkig ook stiefgezinnen die goed functioneren en dan kan het een mooie verrijking voor kinderlevens zijn.\
   groet, Marianne

 2. Er zijn niet zozeer nadelen als wel situaties die misschien niet helemaal eerlijk zouden voelen. Stel de vader heeft een modaal inkomen en de moeder een minimuminkomen (om het gevoel maar even uit te vergroten). De kinderen wonen bij de moeder, de moeder gaat trouwen met een man die een hoog inkomen heeft. Bij afschaffing van de onderhoudsplicht van de rijke stiefvader waar de kinderen bij wonen, moet de vader nog steeds de kosten voor de kinderen blijven voldoen. Ja, dat kan voor de vader heel vervelend voelen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>