«

»

aug 10

Bericht afdrukken

Wat kun je voor je kind doen?

Een scheiding betekent altijd verlies. Bij verlies hoort verdriet. Het verlies moet verwerkt en geuit worden. Zo zal het langzaam minder worden. Als ouder kun je veel betekenen voor het kind bij het verwerken van het verdriet. Wat kun je zoal doen?

232Laat het kind naar je toe komen

Een kind bepaalt zelf wat het wanneer nodig heeft. Ervoor gaan zitten om erover te praten, leidt vaak tot weinig. Tijdens een ongedwongen moment, samen spelen, wandelen of in de auto, vinden kinderen het vaak gemakkelijker om te vertellen wat ze bezig houdt. Het is daarom belangrijk om tijd met je kind door te brengen, samen dingen te doen. Het is nu vooral belangrijk dat je er met je volle aandacht bij bent.

troosten

Troosten is een kind de gelegenheid geven zijn gevoelens te uiten. Het is dus zeker niet de emoties wegnemen, de traantjes wegvegen of dingen zijn waarvan jij denkt dat ze opbeurend zijn. Het is samen het verlies beleven. Laat het kind toe om in jouw aanwezigheid zijn tranen te tonen. Je hoeft niet te proberen alle zorgen van een kind weg te nemen. Durf te vertellen over je eigen ervaringen met verlies. Stel je kwetsbaar op. Zeg het kind dat je van hem houdt. Dat je het niet in de steek zult laten, dat je er altijd zult zijn. Geef ruimte om te praten. Respecteer stilte.

regels en structuur.

Kinderen willen duidelijkheid en houvast, dat ontstaat door regels en structuur. Probeer zoveel mogelijk de oude routine te herstellen. Zoek ernaar hoe je familietradities in stand kunt houden.

durf risico’s te nemen

Ga liever het contact en gesprek aan, dan dat je ervoor wegloopt uit angst een fout te maken. Fouten maken hoort erbij. Het is beter om een fout te herstellen dan om een kind te negeren.

symbolische handelingen en rituelen.

Kinderen willen doen. Kleine kinderen drukken zich uit in spel. Speel samen met je kind. Verzin samen met je kind een ritueel dat op een zichtbare manier uitdrukking geeft aan de overgang van de oude naar de nieuwe situatie. Een ritueel is een handeling met symbolische voorwerpen die meer betekenis krijgen. Zoek samen met je kind naar zulke voorwerpen. Rituelen kunnen bepaalde gevoelens versterken. Het geeft iedereen de kans (het is geen verplichting) om gevoelens te uiten. Samen een ritueel uitvoeren geeft ook onderlinge steun.

zorg goed voor jezelf.

Als je als ouder geen zorg voor jezelf draagt tijdens deze moeilijke periode, hoe kun je dan voor een kind zorgen? Zoek zelf steun. Durf stil te staan bij je eigen verliezen.

en tot slot

Spreek altijd positief over de andere ouder!!!!!!

Ontleend ‘Ruimte voor verdriet; omgaan met kinderen in verliessituaties’ van Erik Verliefde en Riet Fiddelaers-Jaspers.

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS

Permanente koppeling naar dit artikel: https://echtscheidingnijmegen.nl/communicatie/wat-kun-je-voor-je-kind-doen.html

3 reacties

 1. Gert-Jan Brandenburg

  Mooi artikel.
  Die regel ‘Zorg goed voor jezelf’ dat is wel een cruciale.
  Als emoties regeren (afhankelijk van waar iemand zich in het proces/ op de rouwcurve bevindt),
  kan er veel gebeuren wat niet direct ‘goed zorgen voor zichzelf’ genoemd kan worden.
  Wie niet goed voor zichzelf zorgt, kan niet goed voor anderen zorgen.
  Red eerst jezelf, voor je een ander wilt redden.
  De ouder(s) moet(en) zo snel mogelijk zich bewust worden dat dit de situatie is, waarin zij verkeren.
  Loving what is, noemt Byron Katie dat.
  Loving what is, en van daaruit zo goed mogelijk met het kind omgaan.
  Een opgave!

 2. Bonnie v/d Akker

  “spreek positief over de andere ouder” naar je kind,

  Voor mij is dit geen haalbare kaart, tuurliijk zou ik dit willen tengoede voor mijn kind.
  De manier waarop vader van mij weggegaan is en geeneen verplichting/verantwoordelijkheid voor zijn kind neemt.

  1. Hallo Bonnie,
   Ik kan dat wel begrijpen. Het is heel moeilijk (en misschien zelfs onmogelijk) om positief te praten over iemand die jou en de kinderen veel pijn heeft gedaan. Je hoeft ook geen dingen te zeggen die niet waar zijn, je kunt dan het beste helemaal niets zeggen. Kinderen zijn altijd loyaal aan hun ouders, ongeacht wat de ouders gedaan hebben. Als je kwaad spreekt, zal dat hen altijd pijn doen. Succes ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>