Weten uw kinderen waarom u gaat scheiden?

Vertel uw kinderen waarom u gaat scheidenWeten wat er gebeurt

Stelt u zich voor; er gebeurt iets dat uw hele leven op z’n kop zet. En u begrijpt niet waarom. Niemand heeft u verteld waarom deze ingrijpende dingen gaat gebeuren.
Dit overkomt veel kinderen waarvan de ouders gaan scheiden. Vaak hebben kinderen geen idee waarom hun ouders gaan scheiden. Hun ouders vertellen hen dat ze uit elkaar gaan en soms voegen ze daaraan toe dat dit gebeurt omdat ze niet meer van elkaar houden en daar laten ze het dan bij.

Vertellen wat er gebeurt

Veel ouders weten niet hoe ze de reden voor de scheiding moeten verwoorden, ze zijn bang dat ze hun kind hiermee belasten of dat ze de andere ouder daarmee in een kwaad daglicht stellen.
Toch is het belangrijk om het kind in de gelegenheid te stellen om hun wereld te ordenen met hun eigen verhaal over de scheiding. Om een verhaal te kunnen maken, hebben ze informatie nodig.
Vertel de kinderen waarom u niet meer van elkaar houdt. Probeer in hun woorden uit te leggen, wat er in uw relatie is misgegaan. “papa was altijd aan het werk en mama voelde zich heel alleen. En langzaam is de liefde over gegaan”.

Samen een verhaal

Als het kan, maak dan met z’n tweeën een verhaal waar u zich allebei in kunt vinden. “Papa en mama doen al jaren niets meer samen. We kunnen ook niet meer goed samen praten over de dingen. We begrijpen elkaar niet meer”.

Ieder een eigen verhaal

Lukt het niet om samen een verhaal te maken? Dan hebben papa en mama gewoon twee verschillende verhalen. Probeer alleen elkaar niet te beschuldigen. Het gaat erom dat het verhaal ‘echt’ is. Je hoeft je gevoelens niet te verbergen. “Papa heeft een nieuwe vriendin en daar ben ik heel verdrietig over. Ik ben eigenlijk ook wel heel jaloers op die vrouw en heel erg boos op papa.” Dat klinkt al heel anders dan “Papa heeft mij in de steek gelaten voor een andere vrouw, hij is een rotzak”.

Het verhaal verandert

Het verhaal over de reden van een scheiding is nooit af. Het ontwikkelt zich en verandert in de loop van de jaren. Doordat je afstand neemt, ga je de dingen misschien wel anders zien. En de kinderen worden ouder. Ze hebben andere vragen en ze begrijpen de dingen steeds beter. Blijf daarom praten over de reden waarom je als ouders niet anders kon en waarom je gedwongen was om je kinderen aan zo’n ingrijpende verandering bloot te stellen. Het helpt!

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS