«

»

apr 17

Bericht afdrukken

Kinderalimentatie in het kort

De kosten van de kinderen worden vastgesteld op basis van het totale gezinsinkomen tijdens het huwelijk/de relatie. Dit zijn normbedragen die op de site van de NIBUD kunnen worden opgezocht. De reacties van ouders is vaak ‘dit geven wij nooit aan de kinderen uit’. Ik stel dan voor dat je alle kosten op een rijtje zet (zie hieronder voor de diverse posten) en dat je dan ook echt alles meeneemt (ritjes met de auto, een cadeautje hier, een uitgave daar). 16 % van de totale kinderkosten bestaan uit de extra woonkosten die je maakt (een groter huis, gas, water en licht en afschrijvingen van het meubilair).

naar rato van draagkracht

De ouders dragen dan naar rato van draagkracht bij aan de kosten voor dekinderen. De draagkracht is inkomen minus lasten. Stel de vader houdt onder aan de streep € 1000 over en de moeder € 500. De moeder draagt dan 1/3e van de kinderkosten bij en de vader 2/3e.  Van dit bedrag mag de vader   € 5 per dag per kind aftrekken voor het aantal dagen dat een kind per maand bij hem verblijft. Het verschil is de kinderalimentatie. Deze € 5 is nogal laag, vooral voor mensen met hogere inkomens. Het bedrag is al jaren hetzelfde en wordt ook niet geïndexeerd. In onderling overleg kunnen ouders een hogere dagvergoeding afspreken.

wie betaalt het tekort op de kinderkosten

Als de moeder geen draagkracht heeft (zij heeft niets over nadat zij alle lasten voor zichzelf heeft betaald) betekent dit dat de vader de volledige kinderkosten voor rekening moet nemen. Echter, hij hoeft nooit meer te betalen dan 70 % van zijn draagkracht. Zo kan het dus voorkomen dat niet de volledige kinderkosten worden gedekt en de vader, naast al zijn lasten, nog geld voor zichzelf over heeft om voor zichzelf te besteden. De armoede wordt dan op de moeder en de kinderen afgewenteld, zoals dat ook wel heet.

Weetje: de helft van de alleenstaande moeders ontvangt geen kinderalimentatie van de vader!

Volgende keer een blog over kinderalimentatie bij co-ouderschap

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS

de kinderkosten op een rijtje

Uitgavenpost per maand
Voeding
Persoonlijke verzorging
Inrichting slaapkamer
Telefoon
Verzekeringen
Schoolkosten
kinderopvang
Contributies en abonnementen
Vervoer (ook autoritjes)
Kleding en schoenen
Niet vergoede ziektekosten
Vrije tijd (uitjes, vakantie)
Sparen
Oppas
Huisdier
Cadeaus (ook voor vriendjes)
Zakgeld/kleedgeld
Overige kosten
TOTAAL

In deze lijst zijn de woonkosten van de kinderen niet meegenomen. Deze bedragen standaard 16 % van de totale kinderkosten

Permanente koppeling naar dit artikel: https://echtscheidingnijmegen.nl/geld/kinderalimentatie-in-het-kort.html

1 reactie

 1. Homeboy

  Naar rato en draagkracht, dat klinkt leuk, maar in de praktijk is het anders.

  De praktijk is het:
  Het netto inkomen plus de teruggaaf van de belastingdienst van maximaal 30 euro per kind per maand.
  Misschien heb je nog omgangskosten van (al jaren hetzelfde bedrag) vijf euro per kind per dag.
  Min
  Netto woonlast plus de premie van de zorgverzekering minus een standaard aftrek.
  =
  70% van dit bedrag gaat naar de kinderen.

  Omgangskosten zijn dus DIRECT nadelig voor de ontvangende partij…. belang?

  De kinderkosten op een rijtje, laat me niet lachen.
  Iedere rechtbank en advocaat weigert dit en neemt de zelf door rechters verzonnen ‘tremanorm’ na hun maandblad ‘trema’. What’s next, de Epponorm?
  Het systeem heeft belang bij rechtszaken, die leveren geld op!

  Mocht je voorheen als ouder wat bepalen waar het geld aan besteed werd?
  Die tijd is voorbij, betalen en je bek houden!
  Gelijkwaardige omgang?
  Nee, want de ex werkt niet en wil geen verdeling, want dan verliezen ze de tegemoetkomingen, aanvullingen, toeslagen, alimentatie en kwijtscheldingen.
  Niet tot weinig werken en omgang frustreren is nog nooit zo lucratief geweest als nu.
  De rechtbanken delen niet eens een fictief inkomen toe aan een ‘verzorgende’ ouder die gewoon niet gaat werken terwijl de kinderen op school zitten en de andere ouder wil zorgen!

  Verplicht zo’n formulier en dwing maar eens dat er bewijs moet worden geleverd waar het geld heen gaat, geen rechtbank werkt hieraan mee. En dan nog, misschien wil je dan alsnog bepalen waar en hoeveel geld er naar iets gaat. Misschien is dat helemaal niet wat je als ouder wil. De ontvanger bepaalt de betaler heeft het nakijken.

  Na een scheiding is een nieuwe situatie, maar we kijken naar de situatie tijdens het huwelijk?
  Hoe krom is dat?
  De lasten zijn dan veel hoger!
  Twee maal huur of hypotheek, waarbij de meest verdienende meestal weg moet en geen vergoedingen krijgt. Rechtbanken rekenen niet de echte bedragen, alsof je energie rekening (dit jaar met 8% omhoog) ineens niet meer bestaat! Alsof je nooit meer dood mag gaan, want je mag je begrafenis verzekering die je sinds je geboorte hebt niet meer hebben. Had je hobby’s die onderdeel waren van je persoonlijkheid of studeerde je om jezelf te verbeteren. Vergeet het maar, ineens telt niets meer mee, tenzij je de ontvangende partij bent.

  Mijn ervaringen na zes jaar rechtbanken en procedures en aangiften:
  De verzorgende ouder heeft alle macht en heeft een financieel belang, regelgeving en papiertjes helpen niets. Voorheen een nihilstelling, nu met nog minder salaris, maar met de nieuwe ‘normen’ uit 2009 ineens de volle mep.

  Trek wat mij betreft de betutteling maar uit deze samenleving.
  Alsof een ouder niet echt voor de kinderen wil zorgen.
  Nu is er een financieel belang om alles te frustreren.
  Als de andere ouder geen onderdeel wil zijn van het leven van de kinderen en niet wil meehelpen wat voor een zieke ouder is dat dan, wil je zo’n persoon bij je kroost? Waarom heb je in vredesnaam moet zo’n persoon kinderen?
  Zonder die regels en belangen is er niets anders meer mogelijk dan een dialoog en de vrijheid om dat op je eigen manier te doen.

  VRIJHEID! Een concept waar voor gevochten is.
  Het recht om op eigen kracht iets wel of niet te doen of te willen.
  Weg met de betutteling!

  P.S. In 1 op de 6 scheidingen wordt kinderalimentatie toegekend.
  Daarvan is de betalende partij voor >99% de man.
  Tijd voor emancipatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>