“Ik kwam hier met het idee dat ik een antwoord zou krijgen op de vraag hoe ik bepaalde zaken het beste aan kan pakken. Ik ga weg met het advies om de dingen zoveel mogelijk los te laten en vooral ervoor te zorgen dat de kinderen het bij mij goed hebben”, aldus een vader aan het einde van de avond.
Loslaten
Het was weer een mooie avond. Er werden weer volop ervaringen uitgewisseld. Loslaten wat de andere ouder doet en hoe die het doet, was wel waar het in grote lijn op neer komt. Daar zijn natuurlijk wel grenzen in. Een moeder gaf het voorbeeld dat ze zich zorgen maakt over het rijgedrag van haar ex-man. Met 180 km/uur over de snelweg, terwijl je kinderen achterin zitten. Binnenkort gaat hij met de kinderen op wintersport. Bespreekbaar maken lukt niet. Wat kan ze doen? Een advocaat inschakelen? Juridisch gezien heeft ze een grote kans dat ze het recht aan haar kant heeft. Maar wil jij degene zijn die ervoor gezorgd heeft dat je kinderen niet op vakantie kunnen? Of dat jij degene bent, die de verhouding met de andere ouder heeft verpest? Ook hier is dus de conclusie, hoe moeilijk het ook is, loslaten. Als je nog getrouwd was, zaten jij en de kinderen bij dezelfde man in de auto.
Afhankelijkheidsconflict
En nog een mooie van Esther Beldman van het Therapeutenhuis: “ Wij spreken niet van een loyaliteitsconflict bij kinderen van gescheiden ouders, omdat loyaliteit inhoudt dat er een min of meer gelijke relatie is. Wij spreken van een afhankelijkheidsconflict. Kinderen zijn volledig afhankelijk van beide ouders. Als die met elkaar in conflict zijn, raakt het op een diep niveau het gevoel van veiligheid en de behoefte aan bescherming”.
Echtscheiding Nijmegen