Whatsapp
Fly Form

  Gratis kennismaken?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

  Kennis maken

  Hulp vragen is moeilijk

  Hulp vragen is moeilijk

  De meeste gescheiden ouders houden problemen in het gezin het liefst binnenshuis. Na een scheiding is er een grote drempel om open te zijn of om hulp te vragen. Met onze geheime Facebook groep geven wij online ondersteuning en bieden wij een veilige omgeving aan ouders om ervaringen met elkaar uit te wisselen en vragen te stellen. Lees meer over de groep aan het einde van deze blog.

  Waarom is hulp vragen moeilijk?

  De redenen waarom het voor ouders zo moeilijk is om hulp te vragen na een echtscheiding zullen bijna alle gescheiden ouders herkennen; schuldgevoelens, schaamte, maar ook ontkenning omdat het veel energie kost om je leven weer opnieuw op de rit te krijgen.

  Schuldgevoel

  Bij een scheiding horen vaak schuldgevoelens. Degene die de scheiding heeft gewild kan zich schuldig voelen omdat hij/zij het gezin heeft ontwricht en de ex en/of kinderen verdriet heeft aangedaan. Degene die de scheiding niet heeft gewild kan zich schuldig voelen omdat hij/zij niet alles heeft gedaan om een breuk te voorkomen. Ouders voelen zich schuldig over wat ze hun kinderen aandoen of hebben aangedaan. En de omgeving heeft bij een scheiding ook nogal eens de onderliggende overtuiging dat je de keuze om te gaan scheiden zelf hebt gemaakt en dat je dus zelf schuld bent aan de problemen die eruit voortkomen.

  hulp vragen lastig scheiden

  Schaamte

  Een scheiding wordt vaak gezien als een vorm van falen. Het belangrijkste in je leven, het opbouwen van een liefdevol gezin, is mislukt. Hiervoor kunnen mensen zich schamen. Bij een scheiding komt je privéleven toch al op straat te liggen (je weet dat je de roddel van de buurt bent) en je kunt je nog eens extra schamen voor de problemen die het gevolg zijn van je scheiding. Als het niet goed gaat met de kinderen, kun je je schamen om dit naar buiten te brengen. Liever houden veel mensen alles binnenshuis. Je voelt je toch al extra kwetsbaar door de scheiding.

  Ontkenning

  Je hebt al genoeg aan je hoofd. Je hele leven staat op z’n kop. De verhoudingen met je familie en vrienden kunnen verschuiven. Je bent zelf in de rouw. Het valt niet mee om toe te geven dat het met de kinderen niet goed gaat. Of dat je niet weet hoe je het beste met je kinderen om kunt gaan. Je kinderen kunnen het spel ook nog eens meespelen; volhouden dat ze geen problemen hebben, om jou te ontzien.

  Het wordt tegen je gebruikt

  En het risico bestaat dat de andere ouder jou de schuld gaat geven van de problemen met de kinderen. Misschien gaat hij/zij beweren dat er bij hem/haar niets aan de hand is, dat de kinderen zich bij hem/haar zeer goed gedragen en gelukkig zijn. Dan bestaat dus het risico dat het probleem door de andere ouder bij jou neergelegd wordt.

  Scheidingscafe Nijmegen, hulp bij scheiden

  Wel hulp zoeken?

  En toch kan het heel fijn zijn om steun en begeleiding van anderen te krijgen. Als je voor je kind hulp zoekt, moeten beide ouders daarvoor hun toestemming geven. Dat kan een drempel zijn. Voor jezelf hulp zoeken kan zonder dat je ex of iemand anders daarvan af hoeft te weten. Dit is ook de reden waarom ik samen met Marinka Arends (ScheidingsMakelaar in Arnhem) een geheime groep heb opgericht. Je kunt hiervan lid worden (alle leden worden eerst beoordeeld), waarna je aan professionals, maar ook aan andere ouders vragen kunt stellen of ervaringen met hen kunt delen.

   

  Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen

  Fly Form

   Gratis kennismaken?

   Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!