De meeste gescheiden ouders houden problemen in het gezin het liefst binnenshuis. Na een scheiding is er een grote drempel om open te zijn of om hulp te vragen. Gelukkig zijn er inmiddels vele facebook groepen en andere forums te vinden waar je je vragen kunt stellen of gewoon je verhaal kwijt kunt aan lotgenoten.
Waarom is hulp vragen moeilijk?
De redenen waarom het voor ouders zo moeilijk is om hulp te vragen na een echtscheiding zullen bijna alle gescheiden ouders herkennen; schuldgevoelens, schaamte, maar ook ontkenning omdat het veel energie kost om je leven weer opnieuw op de rit te krijgen.
Schuldgevoel
Bij een scheiding horen vaak schuldgevoelens. Degene die de scheiding heeft gewild kan zich schuldig voelen omdat hij/zij het gezin heeft ontwricht en de ex en/of kinderen verdriet heeft aangedaan. Degene die de scheiding niet heeft gewild kan zich schuldig voelen omdat hij/zij niet alles heeft gedaan om een breuk te voorkomen. Ouders voelen zich schuldig over wat ze hun kinderen aandoen of hebben aangedaan. En de omgeving heeft bij een scheiding ook nogal eens de onderliggende overtuiging dat je de keuze om te gaan scheiden zelf hebt gemaakt en dat je dus zelf schuld bent aan de problemen die eruit voortkomen.
Schaamte
Een scheiding wordt vaak gezien als een vorm van falen. Het belangrijkste in je leven, het opbouwen van een liefdevol gezin, is mislukt. Hiervoor kunnen mensen zich schamen. Bij een scheiding komt je privéleven toch al op straat te liggen (je weet dat je de roddel van de buurt bent) en je kunt je nog eens extra schamen voor de problemen die het gevolg zijn van je scheiding. Als het niet goed gaat met de kinderen, kun je je schamen om dit naar buiten te brengen. Liever houden veel mensen alles binnenshuis. Je voelt je toch al extra kwetsbaar door de scheiding.
Ontkenning
Je hebt al genoeg aan je hoofd. Je hele leven staat op z’n kop. De verhoudingen met je familie en vrienden kunnen verschuiven. Je bent zelf in de rouw. Het valt niet mee om toe te geven dat het met de kinderen niet goed gaat. Of dat je niet weet hoe je het beste met je kinderen om kunt gaan. Je kinderen kunnen het spel ook nog eens meespelen; volhouden dat ze geen problemen hebben, om jou te ontzien.
Het wordt tegen je gebruikt
En het risico bestaat dat de andere ouder jou de schuld gaat geven van de problemen met de kinderen. Misschien gaat hij/zij beweren dat er bij hem/haar niets aan de hand is, dat de kinderen zich bij hem/haar zeer goed gedragen en gelukkig zijn. Dan bestaat dus het risico dat het probleem door de andere ouder bij jou neergelegd wordt.
Wel hulp zoeken?
En toch kan het heel fijn zijn om steun en begeleiding van anderen te krijgen. Als je voor je kind hulp zoekt, moeten beide ouders daarvoor hun toestemming geven. Dat kan een drempel zijn. Voor jezelf hulp zoeken kan zonder dat je ex of iemand anders daarvan af hoeft te weten. Kijk hiervoor op facebook, instagram en op de diverse websites die een chatfunctie hebben.
Echtscheiding Nijmegen