Wat kun je doen als de alimentatieplichtige de kinderalimentatie niet of niet volledig betaalt? Om de kinderalimentatie direct te kunnen vorderen heb je de originele gerechtelijke uitspraak (de grosse) nodig, waarin de hoogte van de kinderalimentatie is genoemd. Op te vragen bij de advocaat die de gerechtelijke procedure heeft verzorgd. Met deze beschikking kun je het LBIO (Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) inschakelen. Zij kunnen alimentatie tot 6 maanden terug vorderen. Niet te lang wachten, dus. Deurwaarders vorderen over een langere periode terug.
Dwingende brief
Voordat je echt tot een vordering overgaat, kun je eerst een brief sturen om aan te geven dat je ex je geld verschuldigd is en dat je van plan bent om er werk van te maken als hij niet binnen een bepaalde termijn betaalt. Op de site van de LBIO is een voorbeeld van een dergelijke brief te vinden. Vaak is dit al voldoende.
Samenwoners
Het komt nogal eens voor dat samenlevers niet over een gerechtelijke uitspraak beschikken. Vaak regelen zij de dingen onderhands. Officieel is het voor alle ouders verplicht om bij scheiding een ouderschapsplan op te stellen, maar bij samenlevers is er geen controlerende instantie. Een ouderschapsplan is in alle gevallen aan te raden, dus ook bij samenlevers. En je kunt dan ook de hoogte van de kinderalimentatie gerechtelijk laten vastleggen. Dan krijg je dus ook een grosse en daarmee zijn de afspraken over de kostenverdeling rechtsgeldig en direct te innen.
Kinderrekening
Er is een nadeel verbonden aan de afspraak om een deel van de kinderkosten niet als kinderalimentatie te betalen, maar te storten op de kinderrekening. Deze afspraak wordt niet in de beschikking opgenomen. Als een ouder de afgesproken bijdrage aan de kinderrekening niet betaalt, zal die dus niet direct gevorderd kunnen worden. Daarvoor moet je dan alsnog naar een advocaat stappen.
Echtscheiding Nijmegen