In onze praktijk krijgen we vaak de vraag “Wat doe je als een kind niet naar een van de ouders wil?” Een weigerende puber is een regelmatig voorkomende uitdaging voor gescheiden ouders. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een puber niet wil.
1. Gewoon de eigen kamer
Ze voelen zich het best in hun vertrouwde omgeving, in hun eigen kamer en met hun eigen vrienden. Het feit dat je ouders willen scheiden, is ‘hun probleem’. Een puber wil zijn eigen ding doen. Misschien vinden ze het niet prettig in de nieuwe woning, kunnen ze niet met een nieuwe partner overweg of balen ervan dat de ouder nooit iets alleen met ze doet (maar altijd met het hele nieuwe gezin erbij).
2. Ontsnappen aan conflict met een ouder
Pubers kunnen conflicten of spanningen hebben met een of beide ouders. Vaak is er een ouder waarmee ze regelmatig in de clinch liggen. Dat hoort bij de puberteit en is een manier om je eigen identiteit te ontwikkelen. Als je getrouwd bent, hebben de ouder en het kind voortdurend met elkaar te maken en worden ze zo ‘gedwongen’ om met elkaar een weg te vinden. Als ouders gescheiden zijn, kan er een ‘ontsnappingsmogelijkheid’ zijn aan de ouder waarmee het niet botert.
3. Een schuldige aanwijzen
Pubers zien de dingen vaak zwart-wit. De dingen zijn goed of slecht. Zo hebben pubers vaak de neiging om een schuldige aan te wijzen bij een echtscheiding en daar hoort dan natuurlijk ook een slachtoffer bij. De vertrekkende ouder kan gezien worden als de schuldige. Maar soms ook wordt de verlaten ouder als schuldige aangewezen, omdat die er in de ogen van de puber de oorzaak van is dat de andere ouder is vertrokken. In feite accepteert het kind de redenen voor de scheiding niet, en daarmee ook niet de afspraken over de regelingen.
4. De boodschap die een ouder geeft
Een van de ouders accepteert de echtscheiding niet. Een ouder die de scheiding niet accepteert zal dit uitstralen. Dit kun je bewust doen, door de andere ouder zwart te maken, maar ook zeker onbewust. Als je verdrietig of boos bent, zullen de meeste pubers dit wel aanvoelen. Kinderen kunnen dan het gevoel hebben dat ze je verraden als zij wel naar de andere ouder gaan of van de andere ouder houden. Kinderen kunnen natuurlijk ook bewust beïnvloed en opgezet worden tegen de andere ouder.
Wat speelt er precies?
Als je kind niet wil, probeer dan in eerste instantie te achterhalen wat er speelt en in welke mate door er met het kind over de praten. Maar net zo belangrijk; kijk eerlijk naar jezelf en probeer je eigen aandeel eerlijk onder ogen te zien.
Echtscheiding Nijmegen