De vraag die veel ouders zich stellen is deze: moet je een puber dan dwingen om toch te komen of moet je een kind dan maar helemaal zijn zin geven? De oplossing ligt erin om samen met het kind op zoek te gaan naar wat hij wel wil.
Wat speelt er bij je kind? En bij jezelf?
Als je kind niet wil, probeer dan in eerste instantie te achterhalen wat er speelt en in welke mate door er met het kind over de praten. Maar net zo belangrijk; kijk eerlijk naar jezelf en probeer je eigen aandeel eerlijk onder ogen te zien. Kijk eerlijk naar de reden waarom het kind niet wil (zie kinderen die niet willen 1).
Wat kan er wel?
Probeer niet te denken in kwantiteit, de hoeveelheid dagen die een kind bij je doorbrengt, maar in kwaliteit, hoe kun je de tijd die je samen doorbrengt zo gezellig en positief mogelijk maken. Vraag wat je kind dan wel wil. Misschien vindt hij het gezellig om elkaar af en toe in de stad te ontmoeten om wat te gaan drinken of om een hamburger te eten bij de McDonalds. Misschien vindt ze het al voldoende als je haar naar de sporttraining brengt of als je bij de wedstrijden bent. Kom het kind hierin tegemoet en probeer zo langzaam het contact weer te herstellen en de band te verstevigen. Je mag natuurlijk wel verlangen dat een kind zich aan zijn afspraken houdt.
Bellen
Je kunt overigens ook interesse tonen door regelmatig te bellen. Vraag waar ze mee bezig zijn. Misschien zijn de antwoorden die je krijgt kort en weinig informatief, maar je toont wel dat je betrokken bent.
Heb geduld
Bedenk dat de non-communicatieve houding ook gewoon bij de leeftijd kan horen. Probeer dat sowieso voor ogen te houden; als ze voelen dat je van ze houdt, is de kans groot dat dit niet meer is dan een fase waar ze doorheen moeten. Je blijft toch de ouder.
Lees ook Kinderen die niet willen 2; wat je beter niet kunt doen.
Echtscheiding nijmegen