In de meeste gevallen zien vaders hun kinderen na de scheiding minder dan daarvoor. Soms is er een stiefvader die de kinderen zelfs meer ziet dan de vader. Gelukkig zit de liefde van kinderen voor beide ouders het diepst van allemaal. En gaat het niet om kwantiteit (de aantal dagen dat een kind bij je is), maar om kwaliteit (de wijze waarop je de tijd samen invult).
Beschikbaar zijn, het kind het gevoel geven dat zijn vader er is als hij hem nodig heeft, is belangrijker dan regelmatig met je kind naar Sixflags. Hoe zorg je ervoor dat de tijd die je samen doorbrengt kwaliteitstijd is? Hoe geef je je kind het gevoel dat je beschikbaar bent als hij je nodig heeft? Hierover gaat deze blog en dan met name over de tijd dat de kinderen bij je zijn. De vorige blog gaat over het zelfde onderwerp, maar dan over de tijd dat de kinderen niet bij je zijn.
Je eigen dingen doen
Kinderen kunnen zich vaak heel goed zelf vermaken, vooral als er andere kinderen in de buurt zijn. Je hebt dan misschien de neiging om hen hun gang te laten gaan en je eigen dingen te gaan doen. Hierdoor ontstaat snel een situatie dat je ergens mee bezig bent (achter de computer zitten, bijvoorbeeld) en dat je verstoort reageert als je kinderen aandacht vragen. Dat moet je voorkomen. Hierdoor krijgen ze het gevoel dat ze te veel, niet echt welkom of niet echt belangrijk zijn. Zet in je agenda een streep door de dag dat de kinderen bij je zijn. Geen andere afspraken, geen andere bezigheden.
Dat wil niet zeggen dat je de hele tijd met ze bezig moet zijn. Je kunt echt wel iets voor jezelf gaan doen, maar weet dat je bezigheid onderbroken kan worden, als je kinderen je nodig hebben. Hou in je achterhoofd dat je ieder moment moet stoppen. Dan reageer je ook niet verstoord als ze je wat vragen.
Dat geldt ook voor pubers. Als je klaar zit met een kopje thee als ze uit school komen, bestaat de kans dat ze langs je heen lopen en zeggen ‘oh, je bent er’ en ze zich vervolgens terugtrekken in hun kamer. Het gaat erom dat je er bent, dat je beschikbaar bent.
‘Leuke’ dingen doen
Prop je dagen niet vol met ‘leuke’ dingen of bezoekjes. Dat is voor kinderen vaak heel vermoeiend en onrustig. Geef niet toe aan de verleiding om anderen voor je kinderen te laten zorgen (oma, je nieuwe vriendin of de buurvrouw). Je kinderen komen voor jou bij je. Geef hen het gevoel dat jij ze bij je wil hebben. Samen niets doen kan ook heel lekker zijn.
Je nieuwe vriendin
Doe ook eens dingen alleen met ze. Zonder je nieuwe partner. Onthoud dat jij voor je nieuwe vriendin hebt gekozen, zij niet. Misschien heb je de indruk (of weet je zeker) dat je kinderen goed met haar (en haar kinderen) op kunnen schieten, maar dan wil dat nog niet zeggen dat ze de hele tijd dat ze bij je zijn met je nieuwe vriendin door willen brengen. Ook niet als er inmiddels nieuwe broertjes en zusjes zijn. Dit is een veel gehoorde reden, waarom pubers op een gegeven moment weinig zin meer hebben om te komen.
De kinderkamer
Zorg dat je kind in je huis een eigen ruimte heeft. Maak samen met je kind zijn of haar kamer gezellig. Daardoor voelen ze zich eerder thuis bij je. Onthoud ook dat kinderkamers snel verouderen en kinderachtig worden. Pas de dingen met enige regelmaat aan. Maak overigens ook de rest van je huis gezellig. Als er na een jaar nog allemaal verhuisdozen in de woonkamer staan dan is dat niet erg uitnodigend.
Kijk in je agenda
Kijk in je agenda (zie de vorige blog) en vraag ze naar de dingen die hebben gespeeld sinds de laatste keer dat ze bij je zijn geweest. Toon interesse. Betrek het niet op jezelf (m.a.w. voel je niet gekwetst of afgewezen) als je puber weigert zinnen te formuleren van meer dan drie woorden. Volhouden.
Dit artikel is deels ontleend aan het boek van Martine Delfos, Weekendvaders/Wie kent vaders. Een aanrader als je meer wil lezen over het onderwerp.
Echtscheiding Nijmegen