«

»

mrt 09

Bericht afdrukken

Ik zoek contact met mijn vader/Ik wil weer contact met mijn kind

Als een kind en ouder na jaren geen contact te hebben gehad elkaar weer opzoeken, dan is dat een moeilijke weg. Zo moeilijk dat het gemakkelijk kan mislukken. Een mediator kan helpen voorkomen dat het fout gaat.

Als een ouder en kind geen contact meer met elkaar hebben, brengt dat  veel verdriet en boosheid met zich mee. Het gemis van een ouder of van een kind blijven mensen hun leven lang voelen. Vaak willen ze ergens wel contact met elkaar, maar zijn ze bang dat het gesprek teveel pijn gaat doen of weten ze niet hoe ze dit het beste aan kunnen pakken.

Het eerste contact

Een eerste contact gaat vaak via mail of social media. Dat is meer afstandelijk en voelt daardoor veiliger. Je kan allebei een beetje de kat uit de boom kijken. Mijn advies zou zijn om niet teveel emoties te gaan ventileren via email of appjes. Gebruik social media vooral om te bekijken of er van beide kanten een wens is om elkaar te ontmoeten.

Een eerste ontmoeting kan heftig zijn

Zoon en vader in gevechtHet kan niet anders, dan dat er veel en heftige emoties spelen. Boosheid vanuit het kind omdat de ouder het in de steek heeft gelaten. Verdriet omdat het zich afgewezen voelt. Onbegrip voor de keuze die de ouder heeft gemaakt. Maar ook boosheid ook van de vader, omdat hij het gevoel kan hebben dat de andere ouder en zijn kind hem onrecht hebben aangedaan. Er ligt dus veel lading op een eerste gesprek , waardoor het makkelijk op een teleurstelling uit kan lopen. Misschien is het gesprek heel heftig en is het moeilijk om te luisteren wat de ander te zeggen heeft. Misschien is het juist heel afstandelijk en wordt er geen echt contact gemaakt. Het kan weer jaren duren voordat de tijd rijp is voor een tweede kans. Daarom is het goed om er een neutrale derde bij te hebben, die het gesprek in banen kan leiden.

Een mediator kan helpen

Gesprekken die leiden tot contactherstel tussen ouder en kind vind ik een van de mooiste dingen, die ik kan doen. Ik heb meestal eerst een gesprek afzonderlijk met de ouder en met het kind. Dan krijg ik een beeld van de redenen waardoor de ouder en het kind elkaar kwijt zijn geraakt.  Meestal geef ik de ouder ook tips mee, zoals ‘incasseer de boosheid van je kind” of ‘zeg niets over de andere ouder’. Daarna spreken we met z’n drieën af. In feite zorg ik er tijdens het gesprek voor dat er ruimte is voor het kind om zijn boosheid en verdriet te uiten (zonder dat de ouder meteen in de verdediging of de ontkenning schiet) en dat er ruimte voor de ouder is om zijn verdriet te uiten en uit te leggen waarom de dingen in zijn of haar beleving zo zijn gebeurd. Dat lucht op en geeft ruimte om verder te praten.

Plan voor de toekomst

Samen maken we dan een plan voor de toekomst. Waar willen ouder en kind naartoe? Op welke wijze willen ze contact houden? Er kunnen meerdere gesprekken plaatsvinden in mijn aanwezigheid, maar het komt ook voor dat de ouder en het kind na een gesprek alleen verder kunnen.

Lees ook: Ik zie mijn vader niet meer sinds de scheiding.

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://echtscheidingnijmegen.nl/loyaliteitsconflict/zoek-contact-vader-kind.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>