↑ Terug naar Mediation Nijmegen

Pagina afdrukken

Advocaat of mediator?

Als u een scheiding in gang wil zetten kunt u ieder een eigen advocaat in handen nemen of ervoor kiezen om samen naar een mediator te gaan. Er zijn ook advocaten die tevens mediator zijn. Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator? En welke overwegingen spelen een rol om te kiezen voor het een of het ander?

Advocaat

Als u een eigen advocaat inschakelt, doet u een eenzijdig verzoek tot scheiding. De advocaat behartigt vanaf dat moment uw belangen. De inzet is dat u zo goed mogelijk uit de scheiding komt en dit betekent vaak dat het onderste uit de kan wordt gehaald (met alle mogelijke argumenten).

Uw advocaat stuurt een brief naar uw ex met een lijst van eisen. Uw ex zal in de regel reageren door zelf ook een advocaat in te schakelen, die vervolgens de eisen van uw ex tegenover uw eisen opstelt.

Onderhandelen of procederen?

Welk traject u vervolgens kiest om tot afspraken te komen, hangt af van uw wensen, maar ook van de keuze van uw advocaat. Gaan de advocaten in onderhandeling? Of wordt er een procedure gestart, waarbij de rechter gevraagd wordt om een uitspraak te doen?

De ene advocaat zet meer in op onderhandelen, de ander meer op een juridische strijd. Als u zelf voor een advocaat kiest, die probeert tot een gezamenlijke oplossing te komen en die niet meteen heel hoog inzet, is het nog maar de vraag of uw ex-partner dezelfde keuze maakt.

Vechtscheiding en minder controle

De gevolgen van de keuze om een eigen advocaat in handen te nemen kunnen zijn:

  • Een vechtscheiding; het sluimerende conflict wordt aangewakkerd.
  • U geeft het verloop van het scheidingsproces en de uiteindelijke uitkomst over aan anderen.

Wanneer een advocaat bij scheiding?

Soms is het verstandig om ieder een eigen advocaat te nemen. En wel in de volgende gevallen:

  • Een of beide partners is of zijn erop uit om elkaar te pakken. Ze gunnen elkaar niets. Het gevecht is al in volle gang.
  • Er is sprake van machtsongelijkheid; een partner heeft het voor het zeggen en de ander is niet voldoende in staat om voor de eigen belangen op te komen of is zelfs bang voor de ander.
  • Er is sprake van persoonlijkheidsproblematiek bij een van de partners, waardoor het onmogelijk is om tot betrouwbare afspraken te komen.

Mediator

Als u een mediator inschakelt om uw scheiding te begeleiden, dient u een gezamenlijk verzoek tot scheiding in. Bij dit gezamenlijk verzoek hoort een convenant waarin de afspraken staan die u samen heeft gemaakt. U zit dus samen met de mediator aan tafel om alle zaken waar een afspraak over moet worden gemaakt door te spreken. U stelt samen het convenant op.

Betere relatie met uw ex en samen beslissen

De gevolgen van de keuze om samen naar een mediator te gaan zijn:

  • U zet zich in om de relatie met uw ex-partner in stand te houden of zelfs te verbeteren.
  • U beslist samen over de financiën en de kinderen en kunt zo samen zoeken naar creatieve oplossingen die zoveel mogelijk tegemoet komen aan de wensen van u en uw kinderen.

Wanneer een mediator bij scheiding?

In welke gevallen is het raadzaam om een mediator in te schakelen:

  • Als u kinderen heeft.
  • Als u uw relatie op een goede manier af wilt ronden en elkaar wat gunt.
  • Als u uzelf tijd en geld en veel negatieve energie wilt besparen.

Lees ook: Mediation Nijmegen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://echtscheidingnijmegen.nl/mediation-nijmegen/advocaat-of-mediator