De vraag ligt heel erg voor de hand; willen jullie scheiden?
In echtscheidingsland wordt dit de scheidingsmelding genoemd; hij is in het proces van scheiden enorm belangrijk, omdat het niet zelden voorkomt dat een van beiden eigenlijk nog niet zo ver is, of bijvoorbeeld nog hoop heeft dat het wel goed komt, of juist al lang in gedachten bij die nieuwe partner is.
Deze ongelijkheid waarmee men het scheidingsproces in gaat, is er bijna altijd. Het is tevens de reden waarom het regelen van de echtscheiding langer duurt dan je zou verwachten.
Als we mensen voor de eerste keer spreken en gevraagd wordt hoe men tot de beslissing is gekomen om te gaan scheiden, dan is de een daar al veel langer mee bezig geweest en de ander weet het nog maar 2 weken. Die heeft dan nog een hele inhaalactie te maken en ook gedurende het scheidingsproces zal dit onderwerp daarom vaker aan bod komen.

Bij Echtscheiding Nijmegen nemen we de tijd om hierbij stil te staan, zowel voorafgaand aan de mediation, als tijdens het proces. Dat is noodzakelijk om de mediation uiteindelijk succesvol af te kunnen ronden.

Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden?

Er is veel geschreven over hoe je kinderen vertelt dat jullie willen gaan scheiden. Daar komen we later op terug. Maar hoe vertel ik het mijn partner?
Het belangrijkste is: duidelijke taal. Wetende dat je je partner veel verdriet gaat doen, bestaat de neiging om de boodschap te verzachten. Dat zorgt weer voor hoop bij de ander. We komen het dus vaak tegen dat de een met zijn gedachten al in het huisje van de nieuwe partner leeft, terwijl de ander denkt dat de bestaande relatie nog wel te redden valt.
Als je er dus uit bent en je hebt het idee dat, ondanks jullie eventuele gesprekken hierover, de ander nog ergens ‘zweeft’, neem er dan de tijd voor, zoek een rustig moment waarin je aandacht hebt voor elkaar en vertel duidelijk dat je wilt scheiden. Herhaal dit gedurende de tijd daarna net zo lang totdat je van de ander terugkrijgt dat het voor hem/haar ook duidelijk is. “Is er dan echt geen hoop meer dat dit nog goed gaat komen?”… “Nee, die hoop is er niet; ik wil echt van je scheiden”.

Kies ik een advocaat of een mediator?

Beide is natuurlijk mogelijk.
Het grote verschil zit hem in de uitkomst van jullie scheiding: kies je voor een mediator dan staan jullie aan het roer en nemen jullie de beslissingen. Jullie mediator laat jullie op alle gebieden (zoals woning, alimentatie, polissen, inboedel, bankrekeningen, onderneming, pensioen etc.) zien wat er mogelijk is, wat de voor en nadelen van de verschillende mogelijkheden zijn en legt jullie beslissingen op die onderdelen voor jullie op correcte manier vast: je zoekt naar een win-win zodat jullie beiden weer van start kunnen gaan en je eigen toekomst kunnen opbouwen.
Nemen jullie beide een advocaat dan gaat de advocaat van de een strijden voor die partij en de advocaat van de ander doet dat voor die ander. Vaak wordt geprobeerd jezelf beter te presenteren door die ander naar beneden te halen; winnen of verliezen en je legt de uitkomst ervan in de handen van een rechter.

Kinderen En Scheiding

Vaak als je een groot gezamenlijk belang hebt, bijvoorbeeld als jullie kinderen hebben, wordt de weg naar de mediator gekozen. Jullie gaan na scheiding als ouders van jullie kinderen verder (als team) en leggen alles goed vast in een plan. Je hebt er belang bij dat het die andere ouder goed zal gaan, want die heeft ook een aanzienlijk deel van de zorg voor jullie kinderen. Je gunt ook daarom de ander een gezonde toekomst.

Zet de eerste Stappen Bij Scheiding

Echtscheiding Nijmegen is gespecialiseerd in het maken van ouderschapsplannen op maat en houdt daarbij nauwgezet rekening met de leeftijd en behoefte van de kinderen.

Vul het contactformulier in of bel rechtstreeks 06-1595 5764 voor het maken van een introductiegesprek of voor een antwoord op jullie vragen. Dat kan ook in de avond of in het weekend.