Samenwoners die gaan scheiden zijn eigenlijk ook verplicht om een ouderschapsplan op te stellen, maar in hun geval is er geen controlerende instantie. Samenwoners hoeven het ouderschapsplan niet bij een rechtbank in te dienen om uit elkaar te gaan. Als er toch conflicten ontstaan die leiden tot een juridische procedure, kan de rechter de ouders verplichten om eerst een ouderschapsplan op te stellen, alvorens een uitspraak te doen.
Een ouderschapsplan geeft rust
Maar ook voor samenwoners die gaan scheiden kan het zinvol zijn om een ouderschapsplan op te stellen. U kunt veel verwarring voorkomen, als u samen doorspreekt hoe je de opvoeding van de kinderen na de scheiding vorm wil geven. En ook hier geldt; u heeft afspraken op papier staan waar u op terug kunt vallen.
Is het ouderschapsplan rechtsgeldig?
Het ouderschapsplan van samenwoners die gaan scheiden kan ook juridisch worden bekrachtigd. Het voordeel is dat de afspraak over kinderalimentatie rechtsgeldigheid heeft. Als de alimentatieplichtige niet betaalt kan de alimentatie gevorderd worden, zonder tussenkomst van een advocaat.
In geval van samenwonen bestaat er overigens geen plicht om elkaar te ondersteunen (geen partneralimentatie, dus).
Samenwoners en mediation
Wacht niet te lang met het inschakelen van een mediator. Het is niet gemakkelijk om goede, zakelijke afspraken te maken in een emotionele periode. Neem contact op met Marc Rutten & Renate Bollen van Echtscheiding Nijmegen voordat de onderlinge verhoudingen verslechteren.