Whatsapp
Fly Form

    Gratis kennismaken?

    Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

    Kennis maken

    Co-ouderschap 2 – wat moeten ouders kunnen?

    Co-ouderschap 2 – wat moeten ouders kunnen?

    De intenties van ouders om voor co-ouderschap te kiezen zijn over het algemeen goed. Toch blijkt de praktijk soms ingewikkeld te zijn, waardoor een van de ouders na een tijdje een andere zorgregeling wil.

    In onze blog van januari 2015 hebben we een aantal zaken genoemd die ouders zouden kunnen overwegen alvorens de keuze voor co-ouderschap te maken. In deze blog gaan we uitgebreider in op de eerste twee.

    Is er voldoende geld en goede huisvesting?

    • Als ouders het belangrijk vinden dat de kinderen beide huizen als ‘thuis’ ervaren zijn de eisen die er aan de inrichting worden gesteld groter. Er zijn meer dubbele voorzieningen nodig: goede slaapkamers, voldoende kleding en speelgoed, studieplekken, bergruimte voor fietsen.
    • De ouders zouden bij elkaar in de buurt moeten wonen, zodat het leven van de kinderen vanuit beide plekken als continu wordt ervaren. Het is voor de kinderen fijn als ze lopend of fietsend naar school en sportclubs kunnen en als ze bij papa en bij mama met hun vriendjes kunnen spelen.

    Is de zorgverdeling een voortzetting van de praktijk tijdens de relatie?

    Routines

    Hoe goed de kinderen ook worden voorbereid, een scheiding is voor kinderen altijd een ingrijpende gebeurtenis. Vanuit het perspectief van de kinderen is het dan ook belangrijk om verder zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Dus ook de dagelijkse en wekelijkse routines die ze gewend zijn om met een van de ouders te doen. De aanpassingen blijven zo tot een minimum beperkt. Ook de ouders kunnen terugvallen op de vertrouwde routines, waardoor het alleenstaand ouderschap minder zwaar kan vallen.

    Weet wat er verandert

    Als de zorgverdeling met co-ouderschap sterk afwijkt van de gang van zaken tijdens het huwelijk is het van groot belang dat beide ouders een goede voorstelling hebben van wat die wijziging voor de kinderen, maar ook voor henzelf, inhoudt. Beide ouders zullen hun kinderen nu doordeweeks meemaken, in hun vrije tijd, in de weekenden, wanneer ze ziek zijn etc. Is de combinatie met een drukke baan realistisch? Het vraagt ook om veel meer afstemming en uitwisseling van informatie met elkaar. Wil je dat?

    De moeder

    Degene die altijd het meeste zorgde (en dat is in de meeste gevallen nog steeds de moeder) moet:

    • een deel van de regie over de opvoeding en zorg opgeven,
    • bestaande routines veranderen,
    • de andere ouder veel en vaker informeren (over school, gezondheid, vrijetijdsbesteding) dan zij voorheen gewend was
    • de planning samen met de vader organiseren, terwijl ze dat misschien altijd alleen deed,
    • meer overleggen over beslissingen die genomen moeten worden.

     

    De vader

    Degene die nu meer en intensiever tijd met de kinderen gaat doorbrengen dan voorheen (en dat geldt in de meeste gevallen voor de vader) onderschat vaak wat het betekent voor zijn beschikbare energie en bewegingsvrijheid, welke vaardigheden er gevraagd worden en hoeveel en hoe vaak er met de ex overlegd moet worden. Vaak hebben zij een achterstand in kennis en ervaring en zijn ze minder goed bekend met de netwerken rondom de kinderen (school, vriendschappen, sport). Meestal hebben zij een volledige werkweek en moeten daarnaast ineens veel zorgtaken overnemen, waardoor het moeilijk is om een goede balans te vinden tussen werk en zorg voor de kinderen.

     

    Kans van slagen

    Als de moeder bereid is om kennis en ervaring te delen en de vader daarvoor openstaat heeft co-ouderschap een kans van slagen.

    Echtscheiding Nijmegen

    Ontleend aan: Co-ouderschap: tips voor een kritische toets, door J. van der Waerden, MfN Tijdschrift Conflicthantering, nummer 2, 2014

    Deze blog is onderdeel van een reeks van 3 over het thema ‘Co-ouderschap’.

    Overwegingen bij co-ouderschap (1)

    Overwegingen bij co-ouderschap (3)

     

    Fly Form

      Gratis kennismaken?

      Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!