Dit is de derde blog in de reeks over kinderen, echtscheiding en rouw. Wat is rouw? Hoe rouwen kinderen? Wat kun je als ouder doen? Wat kun je beter niet doen? De link naar de andere twee blogs vind je onderaan.
Rouwen is verdriet voelen
Verdriet is een ontlading. Het is de emotionele teleurstelling die je voelt als wensen en verwachtingen niet uitkomen. Als je ouders gaan scheiden horen gevoelens van verdriet, verlangen en gemis erbij. Het kind voelt zijn kwetsbaarheid. Als gevolg van dat verlies en de leegte kunnen kinderen vaak moeilijk met hun gedachten blijven bij de dingen die ze aan het doen zijn. Ze missen stukken van wat er gezegd wordt. Schoolprestaties hebben eronder te leiden.
Tranen
Kinderen die verdrietig zijn, hebben vaak veel behoefte aan warmte en lichaamscontact. Kinderen kunnen verdriet door veel dingen weer opnieuw voelen, ook na lange tijd; een liedje op de radio, een uitspraak van iemand, een voorwerp of een foto. Ineens zijn er weer tranen en de meeste kinderen willen helemaal niet dat tranen ongecontroleerd tevoorschijn komen. Ze willen graag controle houden en ontlopen daarom soms het contact, m.n. met mensen die een gevoelige snaar zouden kunnen raken. Om zich vervolgens weer schuldig te voelen dat ze niet huilen. Je kunt kinderen uitleggen dat er tranen zijn die je aan de buitenkant ziet , maar dat je ook van binnen kunt huilen waar niemand het ziet. Veel kinderen vinden daar troost bij.
Meisjes en jongens
Meisjes laten over het algemeen makkelijker hun verdriet zien dan jongens. Jongens zijn eerder geneigd om hun verdriet te verpakken in boosheid.
Je kind helpen
Bij kinderen die het moeilijk vinden om bij hun verdriet te komen, wil muziek wel eens helpen. Of lees een verhaal voor waarin de hoofdpersoon dezelfde gevoelens ervaart. Je kunt ook zelf een verhaal maken. Stop dan op een bepaald moment en laat het kind het verhaal afmaken.
Verdriet werkt reinigend. Tranen helen, ze spoelen schoon. Wanneer verdriet er niet mag zijn, kan het vervormd worden tot depressie, zelfmedelijden en isolatie.
Je eigen verdriet laten zien
Laat ook je eigen verdriet zien. Daarmee geef je toestemming aan je kind om ook zijn verdriet er te laten zijn. Mag een kind zijn emoties uiten of wordt alles gesust zodat de traantjes maar snel verdwijnen?
Ouders willen vaak veel te snel dat alles weer ‘normaal’ wordt. Er staat geen tijd voor een rouwproces. Het kan allemaal verwerkt lijken en plots, door een gebeurtenis, een toevallige ontmoeting of een gedicht, komt de pijn opnieuw terug.
Meer lezen? Rouwen om de scheiding van je ouders 1 en Rouwen om de scheiding van je ouders 2
Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen