«

»

nov 04

Bericht afdrukken

Brrrr, mama is verliefd

Je scheiding is geregeld, je leven is eindelijk weer in normaal vaarwater terecht gekomen en je hebt een geweldige nieuwe man of vrouw ontmoet. Je bent verliefd! Je wil iedereen graag laten delen in je nieuwe geluk. Het is zo’n bijzondere man of vrouw, het kan niet anders dat je kinderen daar hetzelfde over moeten denken.

De verliefde ouder

Kinderen (en vooral oudere kinderen) vinden het vreselijk om te zien dat een ouder verliefd is. Als je verliefd bent ga je toch enigszins kinderlijk gedrag vertonen; giechelen, fluisteren, aan elkaar zitten, dollen. Niet om aan te zien voor de meeste kinderen.

ze doen ‘het’

Het idee dat je ouder dus ook seks (bejaardenseks!) heeft met de nieuwe vriend(in) is helemaal afstotelijk. De vader van een meisje van 11 heeft een baby gekregen met zijn nieuwe vriendin. Het meisje is dol op haar broertje en knuffelt hem de hele dag. Toch weten haar vriendinnen niet dat ze een broertje heeft, ze wil er met niemand over praten. De pedagoge die het kind begeleidt komt erachter dat ze het niet aan haar vriendinnen durft te vertellen, omdat zij dan doorhebben dat haar vader ‘het’ heeft gedaan.

Rekening houden

Een ander meisje stoort zich erg aan de vader die, helemaal in de wolken, de hele dag zijn nieuwe vriendin knuffelt en kust. De oplossing die ze bedenkt; de vader mag drie keer op een dag zijn vriendin kussen en dat houdt zij bij op een knipkaart. De vader respecteert de moeite die het kind ermee heeft en daarmee wordt het voor haar te hanteren.

Nieuwe partners horen erbij, maar het is een kleine moeite om rekening te houden met de gevoelens van de kinderen als ze er zijn. Weet dat ze het meestal geen prettig gezicht vinden. Hou je dus wat in.

Met dank aan Monique Claes van Bureau Ondersteboven in Velp.

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS

Permanente koppeling naar dit artikel: https://echtscheidingnijmegen.nl/samengestelde-gezinnen/brrrr-mama-is-verliefd.html

3 reacties

 1. Ritska Van der Zee

  Ik kan het me zó voorstellen dat een kind daar moeite mee heeft. Ik raad ouders aan eerst de nieuwe liefde een tijd alleen te zien als de kinderen er niet bij zijn. Als je dat een tijd hebt gedaan en je bent er zeker van dat je nieuwe liefde iemand is waar je serieus een relatie mee wilt beginnen, kan je ze introduceren als vriend(in). Op die manier kan iedereen elkaar ontspannen leren kennen tijdens dagjes uit bijvoorbeeld. Omdat het “een gewone goede vriend(in)” is, is er nog helemaal geen spanning over hoe je je moet gedragen als kind. De ouder en de nieuwe liefde kunnen elkaar in die tijd natuurlijk niet kussen en knuffelen in het bijzijn van de kind(eren) maar dat is voor tijdelijk. Als alles goed klikt in het samengestelde gezin, kan je uitleggen als ouder dat je verliefd bent geworden. Omdat ze de nieuwe liefde als vriend(in) al kennen is dan de overgang niet zo groot. Deze manier vergt van de ouders, die het natuurlijk moeilijk vinden om niet voluit te genieten van hun nieuwe liefde, wel wat geduld en inhoudingsvermogen. In de praktijk blijkt echter dat als je het rustig aanpakt de overgang minder groot is. Kinderen er minder moeite mee hebben. Ze het minder lastig vinden als er uiteindelijk wel geknuffeld wordt omdat ze de nieuwe liefde als vriend(in) al aardig vinden. En het samenvoegen van 2 gezinnen makkelijker verloopt. En mocht die nieuwe liefde tóch na een tijdje niet de ware te zijn dan weten de kinderen het nog niet en hoeven ze niet elke keer te wennen aan iemand nieuw.

  sprankelende groet,
  Ritska

  1. Hoi Ritska,
   Bedankt voor je reactie. Ik denk inderdaad ook dat geduld en het vermogen om je in te houden, zich loont. De kans dat je kind een goede relatie met je nieuwe partner krijgt is groter. Meer lezen over de introductie van een nieuwe partner.

 2. raloesofels

  wat ik zocht, bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>