Moeders vinden het vaak lastig om langere tijd van hun baby of dreumes gescheiden te worden, omdat zij de behoeften van hun kindje beter aanvoelen. Vaders willen tijd met hun baby doorbrengen om een band op te bouwen. Dit leidt na de scheiding tot stress en conflicten over de zorgregeling. Baby’s hebben last van de stress van hun moeder en het geruzie tussen de ouders. Dit is een artikel in de reeks Scheiden met een baby.
Wanneer kan een baby zich veilig hechten
Een baby kan zich veilig hechten aan een verzorger die receptief en responsief is; degene die weet wat de baby nodig heeft en daarnaar handelt. Twee lastige maar handige woorden. Met ‘receptief’ wordt bedoeld dat de verzorger de signalen van de baby begrijpt: heeft hij honger? is hij moe? zit er iets niet lekker? ‘Responsief’ betekent dat de verzorger hier goed op reageert: baby krijgt de fles, een schone luier of een knuffel met een liedje.
De band moeder-kind is er
De band met de moeder is meestal (hoeft niet altijd) vanaf het begin hecht, zij is de primaire hechtingsfiguur. Logisch want er is een biologische, fysieke connectie. De moeder is dus meestal vrij snel receptief en responsief, waar het gaat om de behoeften van de baby.
De band vader-kind moet groeien
Vaders hebben meestal (maar niet altijd) meer tijd nodig om receptief en responsief te worden. Dit worden ze door zich actief met de zorg bezig te houden; kindje in bad doen, naar bed brengen, de fles geven en ’s nachts wakker worden als hij huilt. Het aantal vaders dat dit daadwerkelijk doet neemt toe, maar nog steeds ligt in het eerste jaar (of twee) het merendeel van de zorg bij moeders. Hierdoor zijn vaders in die periode over het algemeen minder receptief en responsief.
Moeders voelen dat. Zij bellen ons met vragen over de zorgregeling voor hun baby of dreumes. Zij vinden het moeilijk om hun kindje langere tijd aaneensluitend bij de vader te laten zijn, zonder dat zij erbij zijn. En ze maken zich zorgen dat er niet voldoende voor het kindje wordt gezorgd. Dat de baby stress heeft en zich onveilig gaat voelen.
Moeder rust, kind rust
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer het goed gaat met de moeder, het (meestal) ook goed gaat met het kind. Als zij stress heeft omdat zij niet achter de bezoekregeling staat of omdat er teveel ruzies zijn, gaat het ook minder goed met het kindje. Het is dus belangrijk dat de moeder in rustig vaarwater terecht komt omdat het kindje zo ook rust krijgt. De vader moet erop durven vertrouwen dat hij een band met zijn kindje op kan bouwen, zodat hij niet aan de moeder hoeft te gaan trekken of meer tijd met zijn kind op te eisen.
‘Goede’ moeders
We hebben het over moeders met opvoedkwaliteiten, die weten wat goed is voor hun kindje en daarnaar proberen te handelen. Het is heel belangrijk dat moeders de band en het contact met de vaders stimuleren. En ja, er zijn ook moeders die de macht die ze hebben over hun kinderen misbruiken (“Als jij niet doet wat ik vraag, krijg je je kind niet te zien”) en die de vader voortdurend als schuldige aanwijzen waardoor het kind niet van hem mag houden. Dat is in alle gevallen verwerpelijk.
Echtscheiding Nijmegen