Scheidingscafe in Elst

Afgelopen dinsdagavond was er weer een Scheidingscafe in Elst. De opkomst was niet hoog (het blijft lastig om mensen over de drempel te halen), maar zoals altijd was het weer een geanimeerde avond.

Tanja Konig (psychologe) hield een praatje over het samengestelde gezin (stiefgezin). De meeste aanwezigen leefden niet zelf in een samengesteld gezin, maar hadden wel te maken met exen met nieuwe partners. Het centrale gesprek ging vooral over “wat doe je als je het gevoel hebt dat je ex dingen doet die niet goed zijn voor je kind?” Vooropgesteld; kinderen hebben de neiging om gewenst gedrag te vertonen en zullen m.n. de verzorgende ouder (de ouder waar ze het meeste zijn, meestal de moeder) datgene zeggen waarvan zij verwachten dat zij dat graag wil horen. En zij zullen zich het meest afreageren bij de ouder waar ze het meeste zijn. Daar is het n.l. het veiligst. De ouder waar de kinderen minder zijn (meestal de vader) krijgt geen signalen dat er iets niet goed gaat.

Wat kun je als ouder doen als je kind niet graag naar de andere ouder toegaat of als er dingen gebeuren waar het kind last van heeft? Eigenlijk zijn dat maar twee dingen:

Scheidingscafe in Elst1. Je kind helpen om te communiceren met de andere ouder over de dingen waar ze last van hebben en die zij graag anders willen.

2. Je kind troosten. Dat betekent; zeggen dat je begrijpt dat je kind verdriet heeft of boos is en ernaar luisteren. Geen negatief commentaar op de andere ouder geven. Gewoon er zijn voor je kind, meer niet.

En als je je zelf boos, bedrogen of in de steek gelaten voelt, valt het niet mee om niet tussen je kind en de andere ouder in te gaan staan. Probeer voor ogen te houden wat jouw kind het meeste helpt.

Het volgende Scheidingscafe is gepland op dinsdag 11 juni. Voor meer informatie: www.scheidingscafe-arnhemnijmegen.nl

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
 
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS