Kinderen van gescheiden ouders vertellen op latere leeftijd dat het moment dat hun ouders hen vertelden dat ze uit elkaar gingen in hun geheugen staat gegrift. Het is een moment van shock. Het is daarom belangrijk om dit zo goed mogelijk te doen. Liefst samen, zonder teveel spanning. Liefst uitleg geven, zonder elkaar allerhande verwijten te gaan maken. Meer tips vind je in de blog Hoe vertel je het de kinderen?
Maar wanneer moet je het vertellen aan jonge kinderen? Dit kan vooral een lastige vraag zijn als je kinderen hebt van verschillende leeftijd en verschillende ontwikkelingsstadia (het ene kind van 6 is het andere niet, qua begrip).
De jongste is 4, de oudste 9
Een jong stel is bij ons om hun scheiding te regelen. Enkele dagen geleden hebben ze in een fikse ruzie de knoop doorgehakt. Ze hebben drie kinderen van 4, 6 en 9 jaar oud. De oudste heeft de ruzie opgevangen en heeft sterk het vermoeden dat de ouders willen gaan scheiden. Hij is oud genoeg om te weten wat een scheiding is. Hij heeft vriendjes waarvan de ouders ook gescheiden zijn en hij heeft al laten weten welke voordelen hij ziet; twee kamers, twee keer op vakantie en twee verjaardagsfeestjes. De jongste kinderen voelen de spanning, maar hebben geen idee wat er te gebeuren staat.
Jonge kinderen
Bij kleine kinderen (tot een jaar of 8) heeft het geen zin om in een vroeg stadium, als er feitelijk nog weinig gaat veranderen, al te vertellen dat je wil gaan scheiden. Ze hebben nog niet het besef van tijd en als je nog niet daadwerkelijk kunt vertellen wat er gaat veranderen (wie gaat er verhuizen, wanneer en waar naartoe?) heeft het niet zoveel zin om onzekerheid te creëren met het verhaal dat je uit elkaar gaat. Het verstandige zou zijn om te wachten totdat je meer concreet weet en zelfs tot een paar weken voor je daadwerkelijke verhuizing. Ze kunnen dan al het nieuwe huis zien en op deze manier wennen aan de veranderingen.
Als ze ouder worden
Hoe ouder de kinderen worden, des te meer zij eerlijkheid en openheid van hun ouders verwachten. Vaak voelen ze al wel dat er iets in de lucht hangt en hebben ze dus ook het recht om te weten wat er speelt. In het geval van het kind van 9 van het jonge stel; hij heeft duidelijkheid nodig. Op korte termijn zouden de ouders samen een gesprek met hem aan moeten gaan over het feit dat ze hebben besloten om apart te gaan wonen. Alle kinderen willen duidelijkheid over de feitelijke veranderingen, maar hoe ouder een kind, des te makkelijker kun je hun uitleggen dat je sommige dingen niet weet. Je kunt ze vertellen dat je naar een mevrouw of meneer gaat die je helpt om zo goed mogelijke afspraken te maken.
Hoe los je het op?
Het oudste kind moet dus zo snel mogelijk weten dat je uit elkaar gaat, met de jongste kinderen kun je het beste wachten. Alleen heb je dan ook weer een onhoudbare situatie; als alleen het oudste kind iets weet wat de anderen niet weten, zadel je hem op met een geheim. Niet doen dus. De conclusie is dan ook dat je in dit geval alle drie de kinderen zo snel mogelijk op de hoogte moet brengen.
Echtscheiding Nijmegen