Ouders die gaan scheiden, hebben in de meeste gevallen ook nog een familie. Wat betekent een scheiding voor de (schoon)familie? De impact van scheiding op de familie kan heel groot zijn en wordt vaak vergeten. Daarom willen we hier een paar problemen adresseren waar de familie van een stel in scheiding mee te maken kan krijgen. Misschien helpt het om verdriet en ruzie te voorkomen. We beschrijven deze blog (in twee delen) vanuit de grootouders, maar alles geldt net zo goed voor ooms, tantes, neven en nichten.
Hoe ga je om met de ex-schoonzoon of ex-schoondochter ?
Als een stel gaat scheiden, wordt dat stel zelf en hun kinderen het meest geraakt en is het dus begrijpelijk dat de impact die het op de ouders heeft opzij geschoven wordt. Maar we moeten de gevoelens en zorgen van de grootouders, ooms en tantes, broers en zussen en andere leden van beide families niet vergeten. In de loop van de tijd hebben zij vaak goede en slechte tijden samen doorgemaakt met het stel dat nu uit elkaar gaat. Familieleden hebben vaak geen idee hoe ze vanaf nu met de andere familie om moeten gaan.
Egoistisch of bezorgd?
Een ouder van een stel in scheiding zei eens: “Wat moeten we nu? Hebben ze wel door wat deze scheiding voor óns betekent?” Je kunt dit egoïstisch vinden, vooral als je zelf in scheiding ligt, maar het zijn terechte vragen over de toekomst. Alle familieleden krijgen op de een of andere manier te maken met de volgende vragen:
- Hoe zetten we de relatie met onze kleinkinderen voort?
- Hoe verhouden we ons ten opzichte van onze ex-schoonzoon/dochter?
- Moeten we de verhouding met de ex-schoonzoon/dochter verbreken?
- Moeten we de verhouding met de andere grootouders, met wie we goede vrienden zijn geworden, verbreken?
- Zal ons kind zich verraden voelen als we contact houden met zijn/haar ex en familie?
- We hebben samen met de andere opa en oma kleinkinderen: hoe gaan we daarmee om en hoe gaan we bezoekjes, vakanties en speciale gelegenheden met hun delen?
- Hoe kunnen we tijd met onze kleinkinderen blijven doorbrengen?
Communicatie openhouden
Het stel dat gaat scheiden zal de liefde en de steun van hun eigen ouders nodig hebben en zal dankbaar zijn als ze er voor hen zijn. Hier een paar basale en belangrijke zaken die als ouders in gedachten moet houden om de communicatie met je gescheiden kinderen open te houden.
- Praat op een geschikt moment, met je zoon of dochter en vraag je openlijk wat hij/zij van je verwacht m.b.t. je relatie met de ex. Vertel hen wat je zelf graag zou willen. Wat je niet wil is dat je zoon of dochter er achter komt dat je een relatie onderhoudt met de ex waar hij/zij niet van wist. De kans is groot dat je kind zich verraden voelt.
- Als je deel uit wil blijven maken van het leven van je kleinkinderen, plaats hen dan centraal. Doe of zeg geen dingen die je relatie met hun kan schaden. Probeer neutraal en onpartijdig te zijn. Hoe lastig dat ook kan zijn, vooral als je het gevoel hebt dat je eigen kind de dupe is van gedragingen van de ex.
- Maak plannen met je eigen kind om je kleinkinderen te zien.
- Als je de kleinkinderen wil zien terwijl zij bij de ex zijn, praat dan eerst met je kind en laat hem/haar weten dat je dit wil doen.
- Respecteer de wensen van je eigen kind.
- Respecteer ook de wensen van je kleinkind. Je wil niet dat zij erachter komen dat je hen ziet zonder toestemming van hun vader of moeder.
- En bedenk ook dat de kleinkinderen geen dragers moeten worden van geheimen tussen de grootouders en hun ouders.
- Maar ook, zorg ervoor dat je kleinkinderen je zelf willen blijven zien. Zeg dus geen negatieve dingen over een van de ouders.
Hopelijk zijn deze tips behulpzaam. Andere tips zijn welkom. Ervaringen van familieleden over dit onderwerp horen we graag.
Wordt vervolgd.
Meer lezen over opa’s en oma’s
Echtscheiding Nijmegen