Moe!

Net als hun ouders zijn kinderen van tegenwoordig druk. Naast hun huiswerk hebben ook zij volle agenda’s met sport en clubjes en als ze even niets te doen hebben is er de computer, televisie en telefoon die voor vermaak zorgen. Vervelen bestaat niet meer. Als ouders gaan scheiden wordt die agenda nog voller en moet er meer aangepast worden. Dat geldt vooral voor kinderen die in twee huizen leven of die vaak wisselen.

Leuke dingen doen

Je bent zelf als een kind zo blij dat het ‘jouw’ weekend is en dus wil je alleen maar leuke dingen doen. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind genoeg rust krijgt? Dat je niet als gekken alle weekends, vakanties en feestdagen volpropt met leuke dingen? Hoe zorg je voor rust? Het kan ook gewoon ingewikkelder zijn omdat er bijvoorbeeld vier sets opa’s en oma’s zijn om te bezoeken. Omdat er in twee huizen soms twee verschillende sets regels gelden. Omdat twee ouders energie voor twee hebben als het hun weekend is.

Probeer niet de hele tijd van alles te verzinnen als de kinderen zich een keer vervelen. Het kan handig zijn om voor het weekend met de kinderen te bespreken wat de plannen zijn. Wat willen zij, wat wil jij? Accepteer het als de kinderen aangeven niets te willen doen of ergens geen zin in te hebben. Een ‘leuk ding’ per dag is echt genoeg. En het schijnt heel gezond te zijn om je te pletter te vervelen. Uit verveling ontstaat namelijk creativiteit.

Slapen

Genoeg slapen is goed voor alle kinderen, maar het kan zijn dat jouw kind net iets meer aan zijn hoofd heeft dan een kind dat niet in twee huizen woont, niet steeds een van zijn ouders moet missen en dat misschien al drie keer verhuisd is in zijn jonge leven. Let er dus op dat er goed geslapen wordt.

Een kind van vier heeft twaalf uur slaap nodig. Per jaar kun je daar een kwartier van aftrekken. Een kind van tien heeft dus genoeg aan tien uur. Dezelfde bedtijden afspreken geeft ook rust (en dan niet moeilijk doen als het bij een ouder een half uurtje later wordt).

Kinderen die chronisch slecht slapen groeien minder hard, zijn emotioneel minder stabiel en hun concentratievermogen en leerprestaties gaan achteruit.

Hou het eenvoudig

Hoe vaker de kinderen wisselen, hoe vermoeiender het is. Hoe wisselender het schema, des te vermoeiender is het. Bied regelmaat en structuur aan. Reden waarom er bij co-ouderschap vaak voor week op week af gekozen wordt. Voor kleine kinderen kan het te lang zijn om een ouder een week niet te zien. Schuif niet voortdurend met de dagen.

Als de regels bij de een heel anders zijn dan die bij de ander is dat vermoeiend. Biedt ook hier regelmaat en structuur aan. Bepaal in grote lijnen wat jullie echt belangrijk vinden en spreek af wat de regels zijn. Dus niet bij de ene wel een mobiel en bij de ander niet.

En wat natuurlijk echt vermoeiend is: leven in een wereld met ouders die elkaar voortdurend het leven zuur maken….

Scheidingscafe

Deze blog is geïnspireerd op Het Grote Co-ouder Doe Boek van Petra Vollinga. Petra Vollinga is een van de sprekers op het Scheidingscafe dat op 11 december 2012 in Elst gehouden wordt.  Het thema is ‘Co-ouderschap’. Meer informatie: Scheidingscafe Arnhem Nijmegen

Meer blogs over co-ouderschap:

Co-ouderschap, een hype?

Wanneer co-ouderschap?

Co-ouderschap, wanneer niet?

We wilden co-ouderschap, maar nu niet meer…. 

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS