Elkaar zwart maken…

Een scheiding is zwaar voor kinderen. Een vechtscheiding is voor kinderen heel zwaar. Waarom vinden kinderen het zo moeilijk als ouders elkaar beledigen, zwart maken, negeren of ontkennen?

Loyaliteitsconflict

Kinderen in scheiding ervaren altijd dat hun gevoel van loyaliteit aan beide ouders onder druk staat. Zelfs als de ouders goed met elkaar omgaan, kunnen kinderen nog het gevoel hebben dat ze moeten kiezen. Wanneer ouders elkaar afvallen ontstaat er gespleten loyaliteit. De kinderen hebben het gevoel dat er aan twee kanten aan hen wordt getrokken.

Identiteitsconflict

Loyaliteit aan de ouders gaat zo diep omdat kinderen geheel afhankelijk zijn van hun ouders, maar ook omdat ze (eenvoudig gezegd) voor vijftig procent uit hun moeder en vijftig procent uit hun vader bestaan. Ze houden niet alleen zielsveel van hun ouders, maar hun eigen identiteit ontlenen ze ook aan hun ouders. Kinderen zijn als het ware hun ouders. Dit betekent dat als een van de ouders doodgezwegen of zwart gemaakt wordt, in feite vijftig procent van het kind zelf er niet mag zijn. Je beledigt dus niet alleen de ouder waar het kind heel veel van houdt, maar je beledigt ook het kind zelf. Zo wordt het zelfbeeld van het kind aangetast. Het kind wordt onzeker, ongelukkig, angstig en verdrietig.

Niet doen!

Als ouders zouden beseffen dat ze ook hun kind beledigen als ze elkaar beledigen, zouden ze zich misschien meer inhouden.

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS