Mama en papa zijn niet meer verliefd

Ouders zoeken naar woorden om hun kinderen uit te leggen waarom ze gaan scheiden, naar goede redenen die ze hun kinderen kunnen geven voor het op de kop zetten van hun leven. Ik heb een paar keer gehoord, dat het beter is om tegen je kind te zeggen dat ‘papa en mama niet meer verliefd zijn’ dan dat ‘papa en mama niet meer van elkaar houden’.

papa en mama zijn niet meer verliefdWaarom?

Het idee is dat je daarmee een onderscheid maakt tussen het houden van je kinderen en het houden van je partner. Als je zegt dat je niet meer van de andere ouder houdt, dan zouden kinderen kunnen gaan denken dat papa of mama ook zo maar van de ene op de andere dag niet meer van hen zou kunnen houden. Kinderen begrijpen dat een ouder niet op hen verliefd kan zijn, dus daarmee geef je het verschil aan: alleen verliefdheid kan zomaar ophouden te bestaan.

En toch….

Een van de gevolgen van een scheiding is dat kinderen met gescheiden ouders op latere leeftijd meer moeite hebben met het aangaan van relaties. Hun geloof in de liefde heeft een deuk opgelopen. Als  je tegen je kind zegt dat papa en mama uit elkaar gaan omdat ze niet meer verliefd zijn, geef je een kind de boodschap mee dat je verliefd moet zijn om een relatie in stand te houden. En hiermee geef ze misschien wel onmogelijke verwachtingen over relaties mee. Een verliefdheid duurt gemiddeld negen maanden en daarna begint de uitdaging van het opbouwen van de liefde, het houden van. Eigenlijk geef je je kinderen dus misleidende informatie.

Wat dan?

Waarom vermijd je deze termen niet helemaal? Je kunt ook gewoon zeggen dat papa en mama veel ruzie hebben en daar niet meer tegen kunnen. Of dat papa en mama niet meer samen kunnen praten, elkaar niets meer te vertellen hebben. Of geen dingen meer samen willen doen.  Of dat ze niet meer gelukkig zijn als ze samen in een huis wonen. Deze redenen zijn allemaal veel concreter, dan de abstracte begrippen ‘houden van’ of ‘verliefd zijn’. Je geeft veel meer uitleg. Houden van heeft sowieso vele vormen, die een kind helemaal niet kan vatten. Want laten we wel wezen, wat betekent het eigenlijk precies dat iemand niet meer van je houdt of niet meer verliefd is? Je wil zelf toch ook meer uitleg wanneer je partner zegt dat hij of zij niet meer van je houdt?

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS