Relatieproblemen: wat weet je kind?

Hoeveel moeten kinderen weten over de relatieproblemen van hun ouders? Niet teveel hopelijk. Ouderlijke conflicten tijdens het huwelijk zijn voor kinderen net zo erg als ouderlijke conflicten na de scheiding. Aan de andere kant kun je als ouder ook te goed je best doen om de kinderen te beschermen tegen het ongeluk van je huwelijk. Sommige ouders doen zo hun best, dat kinderen geen idee hebben dat er problemen zijn, tot op de dag dat hun wordt gemeld dat ze gaan scheiden.

2013_0027Het gelukkige huwelijk

Er is veel geschreven door volwassenen waarvan de ouders gescheiden zijn, over de totale shock die hen overviel toen ze beseften dat het gelukkige huwelijk van hun ouders nep bleek te zijn. Kinderen kunnen zich bedrogen voelen. Of ze begrijpen niet waarom die scheiding er moet komen. Zoals een pubers het verwoordde: “Ze hadden nooit ruzie. Zo erg kan het niet geweest zijn, dat ze mij dit nu aandoen”.

Voorbereiden

Kinderen (en dit geldt vooral voor oudere kinderen) zijn beter af zijn als ouders hen tenminste een beetje zouden voorbereiden, als ze zouden weten dat er relatieproblemen zijn. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat als er veel ruzie was toen de ouders nog samen waren, kinderen het na de scheiding beter doen (als de ruzies na de scheiding minder zijn geworden). Andersom lijkt het ook zo te zijn dat wanneer er weinig of geen conflicten in een huwelijk waren, de kinderen het daar na de scheiding heel lastig mee kunnen hebben.

Shock

Als een kind enig besef van de problemen van de ouders heeft, is hij al wat voorbereid op wat er kan gaan komen. Het kind hoeft dan alleen de stress van de scheiding te verwerken en niet ook nog de shock van de ontdekking dat zijn beelden en overtuigingen over de twee belangrijkste mensen in zijn leven niet kloppen. Als ouders het op kunnen brengen om hun kinderen te vertellen dat er ernstige huwelijksproblemen zijn, kunnen ze hun kinderen helpen zich op het ergste voor te bereiden.

Levensles

En als het ergste niet gebeurt en de ouders hun problemen oplossen en toch bij elkaar blijven, dan geven ze hun kinderen een waardevolle les mee; een huwelijk is niet perfect, het belangrijkste is dat je je problemen onder ogen ziet en dat je er zo goed mogelijk aan werkt.

Vertrouwen

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om een groot lachend gezicht op te zetten in deze moeilijke tijden, biedt er weerstand aan. Het kan je wat tijd geven, maar je kunt er iets belangrijkst mee verliezen; het vertrouwen van je kinderen.

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen

FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS