Pagina afdrukken

Voor kinderen

Wat willen kinderen?

Kinderen van gescheiden ouders willen:

  • met hun ouders praten over hun gevoelens,
  • uitleg over de reden van de scheiding en over de regelingen,
  • meetellen (niet meebeslissen),
  • geen ruzie, waardoor zij niet het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen.

Communicatie

Het is voor ouders niet altijd gemakkelijk om zelf met hun kinderen te communiceren. Soms zijn er teveel emoties (boosheid, verdriet, schuldgevoel). Soms zijn ouders of het kind geen grote praters. Over het algemeen vinden kinderen het prettig om begeleiding of een gesprek te hebben met een neutrale derde.

Kinderen waarvan de ouders in scheiding liggen kunnen deelnemen aan een KIES-groepKinderen tot 12 jaar

Echtscheiding Nijmegen biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan KIES-groepen (Kinderen in Echtscheiding Situaties). Kinderen waarvan de ouders in scheiding liggen of reeds gescheiden zijn ontmoeten elkaar in kleine groepjes met kinderen van dezelfde leeftijd. Onder deskundige begeleiding krijgt de beleving van de kinderen over de scheiding van hun ouders op een speelse manier betekenis. Wat voel je? Wat wil je? En hoe laat je dat aan je ouders merken? Veel spelen, tekenen en vertellen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Echtscheiding Nijmegen, bij Marc Rutten of Marianne Laarakker.

Kinderen boven 12 jaar

Kinderen boven 12 jaar waarvan de ouders gaan scheiden krijgen altijd een uitnodiging voor een verhoor door de kinderrechter. Het idee hierachter is dat kinderen van deze leeftijd ook wat te zeggen hebben.

Niet beslissen!

Het is een misvatting dat kinderen dus ook mogen beslissen bij wie ze willen wonen of dat zij kunnen beslissen hoe de hun opvoeding na de scheiding geregeld moet worden.

Kinderen kunnen hierover niet beslissen omdat iedere beslissing hierover een keuze tussen hun ouders betekent. De ouders beslissen, maar moeten wel rekening houden met de wensen en zorgen van hun kinderen. Marc Rutten & Marianne Laarakker van Echtscheiding Nijmegen, kunnen u hierbij begeleiden.

Neutrale derde

Bij een neutrale derde kunnen kinderen zich vrijer voelen en kunnen ze toch het gevoel krijgen dat hun stem ook meeteltEen bezoek aan de kinderrechter is een ingrijpende gebeurtenis en kinderen doen dit vaak liever niet. Toch kan het prettig zijn om met een neutrale derde te spreken over de regelingen na de scheiding. Praten met hun eigen ouders is vaak erg emotioneel, ze zijn bang dat ze moeten kiezen of dat ze hun ouders verdriet doen. Bij een neutrale derde kunnen ze zich vrijer voelen en kunnen ze toch het gevoel krijgen dat hun stem ook meetelt.

Marc Rutten & Marianne Laarakker, scheidingsmediators voor Nijmegen, Cuijk, Bemmel en Elst, hebben jarenlange ervaring met gesprekken met tieners. Als ouders en kinderen het willen, kan een gesprek onderdeel zijn van de dienstverlening.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://echtscheidingnijmegen.nl/kinderen