Whatsapp
Fly Form

  Gratis kennismaken?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

  Kennis maken

  Bird nesting

  Bird nesting

  Sommige ouders in scheiding overwegen om de kinderen in de echtelijke woning te laten wonen en zelf, bij toerbeurt en volgens een schema, in huis te blijven en de zorg voor de kinderen voor rekening te nemen. De reden hiervoor kan zijn dat het huis moeilijk verkoopbaar is, maar ook omdat ze voor de kinderen alles zoveel mogelijk bij het oude willen houden. Bird nesting, zoals deze regeling ook wel genoemd wordt.

  Voordelen

  Het lijkt een regeling met veel voordelen. De kinderen blijven in hun vertrouwde omgeving, de dag- en weekroutines kunnen grotendeels blijven bestaan. Het probleem van de restschuld wordt op de lange baan geschoven.

  Nadelen

  Er zijn echter ook nadelen. Soms delen de ouders samen een tweede woning, omdat er niet genoeg geld is voor drie woningen. Of de ouders hebben ieder een eigen woning die te klein is en waar ze zich ongelukkig voelen. En de afspraak dat de exen niet met elkaars nieuwe partners opgezadeld worden en dat zij dus niet in het gezamenlijke huis komen, maakt het lastig om echt een nieuw begin te maken.

  Routines, wenselijk of niet

  Ook is de zorgverdeling vaak feitelijk minder 50/50 dan de bedoeling was. Juist omdat de dagelijkse en wekelijkse routines door blijven lopen, betekent het in de praktijk vaak dat de dingen gedaan worden, zoals ze altijd gedaan zijn. Voor de wenselijke routines (de zorg en opvoeding van de kinderen) is dat geen probleem, maar de onwenselijke routines (die nogal eens een rol hebben gespeeld in de beslissing om te gaan scheiden) kunnen leiden tot irritaties. Rotzooi gemaakt, bed niet verschoond, koelkast leeg gegeten en weer het gras niet gemaaid, zijn voorbeelden van zaken die nog steeds aanleiding tot conflict kunnen zijn.

  Tijdelijke oplossing

  Bird nesting kan als tijdelijke oplossing goed werken. (Alleen als je enigszins normaal met elkaar omgaat.) Als je daarmee ernstige financiële problemen voorkomt en om kinderen geleidelijk aan te laten wennen aan een nieuwe situatie. Als permanente regeling vraagt het veel van ouders. Bird nesting betekent een beperking in hun vrijheid en comfort. Ze zullen op den duur ook moeten accepteren dat ze in hun eigen woning (want zo voelt het vaak nog steeds) geconfronteerd gaan worden met een nieuwe partner.

  Doe het een tijdje is ons devies, dan kun je zelf eens meemaken wat je van je kinderen gaat vragen: voortduren heen en weer verhuizen tussen twee huizen en je spullen in een koffertje doen en weer uit een koffertje halen. Je inlevingsvermogen groeit erdoor.

  Deels ontleend aan: Co-ouderschap: tips voor een kritische toets, door J. van der Waerden, MfN Tijdschrift Conflicthantering, nummer 2, 2014

  Echtscheiding Nijmegen

  Fly Form

   Gratis kennismaken?

   Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!