Meetellen/meebeslissen? 2

Dit artikel is een vervolg op Meetellen of meebeslissen? 1

Vragen en luisteren

Meetellen is dus een kwestie van de juiste vragen stellen. Geïnteresseerde vragen. Waar maken jullie je zorgen over? Met welke zaken moeten wij rekening houden als wij de afspraken maken?

Meetellen is misschien wel vooral luisteren. Luisteren naar wat je kind te zeggen heeft. Kinderen komen soms niet zo snel to the point. Het lijkt alsof ze om de hete brei heen draaien. Heb dan geduld. Soms vinden ze het moeilijk om te zeggen wat ze willen. Help ze bij het formuleren: Bedoel je soms dit? Stel ze gerust: je hoeft niet bang te zijn dat je me verdriet doet als je zegt wat je wil?

Timing

Heb een gevoel voor timing. Veel kinderen vinden het vervelend als de ouders hen bij elkaar roepen om een ‘goed gesprek’ te hebben. Vaak vinden ze het ook lastig als je recht voor ze zit en ze aankijkt. Begin een gesprek in de auto op weg naar sport. Ga iets samen met ze doen, wandelen of fietsen. Spring in op onderwerpen die zich aandienen; een film, een boek, een verhaal over iemand anders.

Luisteren

En luister. Luister naar wat ze te zeggen hebben. Let op wanneer je hun zinnen afmaakt of invult, voordat het kind de kans heeft gehad om zelf te formuleren wat het bedoelt. Let op wanneer je zelf van onderwerp verandert omdat je het te moeilijk vindt.
En zeg tegen je kind wat je met die informatie gaat doen, maar beloof niets waarvan je niet zeker weet of je het waar kunt maken. Zeg; ik zal erover nadenken, we zullen samen kijken of we hier een oplossing voor kunnen vinden.

Weet je nog dat je vroeg…?

Kom er op terug. Dat wordt nogal eens vergeten. Vertel je kind dat zijn wensen ingewilligd gaan worden. Maar ook (en misschien wel vooral), vertel je kind waarom zijn wensen niet ingewilligd kunnen worden. Ook dat is meetellen, zo word je serieus genomen.

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS