Whatsapp
Fly Form

  Gratis kennismaken?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

  Kennis maken

  De boze stiefdochter

  De boze stiefdochter

  We kennen allemaal de boze stiefmoeder uit sprookjes. Het oerbeeld van de vrouw die de plaats inneemt van de goede moeder om vervolgens het leven van haar stiefdochter zuur te maken. De vader, de goede ziel, heeft geen oog voor de sluwe spelletjes van zijn tweede vrouw. De naam ‘stiefmoeder’ heeft voor veel mensen een negatieve klank en er zijn voorstellen om de naam dan maar te veranderen in ‘bonusmoeder’.

  De bonusmoeder

  De moderne stiefmoeder  wil geen boze stiefmoeder meer zijn. Zij wil de kroost van haar nieuwe man liefdevol omarmen, een waardevolle toevoeging zijn aan hun opvoeding en er in ieder geval voor zorgen dat er harmonie in het nieuwe samengestelde gezin is, zodat de stief-relatie geen wissel trekt op de nog prille relatie met de nieuwe man. De boze stiefmoeder is niet meer. Ze kan boeken en websites lezen over de dingen die je als stief in ieder geval niet moet doen en welke dingen je beter wel kunt doen. Stiefmoeders van tegenwoordig  zijn goed geïnformeerd (als ze dat willen).

  De prins

  Er is echter nog iets veranderd in de oerbeelden die in sprookjes worden geschetst. De stiefdochter in dezelfde sprookjes (Sneeuwwitje, Assepoester, Rapunzel) waren lieftallig, hielden hun mond en schikten zich gedwee in de tirannie van de stiefmoeder. Vluchten in de armen van de prins op het witte paard was de enige optie.

  de boze stiefdochter bonusmoeder

  De (boze) stiefdochter

  Wie herkent dit beeld van de gedweeë stiefdochter nog? Er zullen altijd meisjes zijn die zich schikken, zich wegcijferen uit angst de liefde van hun vader te verliezen (vooral als de scheiding nog vers is of als ze nog niet puberen), maar de jonge meiden van vandaag zijn niet op hun mondje gevallen. Zij zullen zich eerder laten horen, rebelleren of zullen op de bekende geraffineerde vrouwelijke wijze de strijd en concurrentie met de stiefmoeder aangaan. En inderdaad, mannen/vaders hebben dit laatste niet altijd door. Of ze denken dat neutraal op de vlakte blijven de beste strategie is.

  En de stiefzoon?

  In sprookjes komt de mannelijke variant helemaal niet voor. Mijn indruk is ook dat jongens eerder geneigd zijn om een vermijdende houding ten opzichte van hun vader en de stiefmoeder in te nemen. De stiefzoon doet zijn eigen ding en laat ze het zelf uitzoeken. De stiefdochter kan je het leven zuur maken.

  Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen

  Fly Form

   Gratis kennismaken?

   Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!