Kinderalimentatie in het kort

De kosten van de kinderen worden vastgesteld op basis van het totale gezinsinkomen tijdens het huwelijk/de relatie. Dit zijn normbedragen die op de site van de NIBUD kunnen worden opgezocht. De reacties van ouders is vaak ‘dit geven wij nooit aan de kinderen uit’. Ik stel dan voor dat je alle kosten op een rijtje zet (zie hieronder voor de diverse posten) en dat je dan ook echt alles meeneemt (ritjes met de auto, een cadeautje hier, een uitgave daar). 16 % van de totale kinderkosten bestaan uit de extra woonkosten die je maakt (een groter huis, gas, water en licht en afschrijvingen van het meubilair).

naar rato van draagkracht

De ouders dragen dan naar rato van draagkracht bij aan de kosten voor dekinderen. De draagkracht is inkomen minus lasten. Stel de vader houdt onder aan de streep € 1000 over en de moeder € 500. De moeder draagt dan 1/3e van de kinderkosten bij en de vader 2/3e.  Van dit bedrag mag de vader   € 5 per dag per kind aftrekken voor het aantal dagen dat een kind per maand bij hem verblijft. Het verschil is de kinderalimentatie. Deze € 5 is nogal laag, vooral voor mensen met hogere inkomens. Het bedrag is al jaren hetzelfde en wordt ook niet geïndexeerd. In onderling overleg kunnen ouders een hogere dagvergoeding afspreken.

wie betaalt het tekort op de kinderkosten

Als de moeder geen draagkracht heeft (zij heeft niets over nadat zij alle lasten voor zichzelf heeft betaald) betekent dit dat de vader de volledige kinderkosten voor rekening moet nemen. Echter, hij hoeft nooit meer te betalen dan 70 % van zijn draagkracht. Zo kan het dus voorkomen dat niet de volledige kinderkosten worden gedekt en de vader, naast al zijn lasten, nog geld voor zichzelf over heeft om voor zichzelf te besteden. De armoede wordt dan op de moeder en de kinderen afgewenteld, zoals dat ook wel heet.

Weetje: de helft van de alleenstaande moeders ontvangt geen kinderalimentatie van de vader!

Volgende keer een blog over kinderalimentatie bij co-ouderschap

Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen
FacebookTwitterGoogle+LinkedInRSS

de kinderkosten op een rijtje

Uitgavenpost  per maand
Voeding
Persoonlijke verzorging
Inrichting slaapkamer
Telefoon
Verzekeringen
Schoolkosten
kinderopvang
Contributies en abonnementen
Vervoer (ook autoritjes)
Kleding en schoenen
Niet vergoede ziektekosten
Vrije tijd (uitjes, vakantie)
Sparen
Oppas
Huisdier
Cadeaus (ook voor vriendjes)
Zakgeld/kleedgeld
Overige kosten
TOTAAL

In deze lijst zijn de woonkosten van de kinderen niet meegenomen. Deze bedragen standaard 16 % van de totale kinderkosten