Whatsapp
Fly Form

  Gratis kennismaken?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

  Kennis maken

  Kinderalimentatie in het kort

  Kinderalimentatie in het kort

  De kosten van de kinderen worden vastgesteld op basis van het totale gezinsinkomen tijdens het huwelijk/de relatie. Dit zijn normbedragen die op de site van de NIBUD kunnen worden opgezocht. De reacties van ouders is vaak ‘dit geven wij nooit aan de kinderen uit’. We stellen dan voor dat je alle kosten op een rijtje zet (zie hieronder voor de diverse posten) en dat je dan ook echt alles meeneemt (ritjes met de auto, een cadeautje hier, een uitgave daar). 16 % van de totale kinderkosten bestaan uit de extra woonkosten die je maakt (een groter huis, gas, water en licht en afschrijvingen van het meubilair).

  Naar rato van draagkracht

  De ouders dragen dan naar rato van draagkracht bij aan de kosten voor de kinderen. De draagkracht is inkomen minus lasten. Stel de vader houdt onder aan de streep € 1000 over en de moeder € 500. De moeder draagt dan 1/3e van de kinderkosten bij en de vader 2/3e.  Van dit bedrag mag de vader € 5 per dag per kind aftrekken voor het aantal dagen dat een kind per maand bij hem verblijft. Het verschil is de kinderalimentatie. Deze € 5 is nogal laag, vooral voor mensen met hogere inkomens. Het bedrag is al jaren hetzelfde en wordt ook niet geïndexeerd. In onderling overleg kunnen ouders een hogere dagvergoeding afspreken.

  Wie betaalt het tekort op de  kinderkosten

  Als de moeder geen draagkracht heeft (zij heeft niets over nadat zij alle lasten voor zichzelf heeft betaald) betekent dit dat de vader de volledige kinderkosten voor rekening moet nemen. Echter, hij hoeft nooit meer te betalen dan 70 % van zijn draagkracht. Zo kan het dus voorkomen dat niet de volledige kinderkosten worden gedekt en de vader, naast al zijn lasten, nog geld voor zichzelf over heeft om voor zichzelf te besteden. De armoede wordt dan op de moeder en de kinderen afgewenteld, zoals dat ook wel heet.

  Weetje: de helft van de alleenstaande moeders ontvangt geen kinderalimentatie van de vader!

  Volgende keer een blog over kinderalimentatie bij co-ouderschap

  Echtscheiding Nijmegen

   

  De kinderkosten op een rijtje

  Uitgavenpost  per maand
  Voeding
  Persoonlijke verzorging
  Inrichting slaapkamer
  Telefoon
  Verzekeringen
  Schoolkosten
  kinderopvang
  Contributies en abonnementen
  Vervoer (ook autoritjes)
  Kleding en schoenen
  Niet vergoede ziektekosten
  Vrije tijd (uitjes, vakantie)
  Sparen
  Oppas
  Huisdier
  Cadeaus (ook voor vriendjes)
  Zakgeld/kleedgeld
  Overige kosten
  TOTAAL

  In deze lijst zijn de woonkosten van de kinderen niet meegenomen. Deze bedragen standaard 16 % van de totale kinderkosten

  Fly Form

   Gratis kennismaken?

   Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!