Whatsapp
Fly Form

  Gratis kennismaken?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

  Kennis maken

  Kwaliteitstijd voor vaders (als je kind niet bij je is)

  Kwaliteitstijd voor vaders (als je kind niet bij je is)

  In de meeste gevallen zien vaders hun kinderen na de scheiding minder dan tijdens het huwelijk het geval was. Soms is er een stiefvader die de kinderen zelfs meer ziet dan de vader. Gelukkig zit de liefde van kinderen voor beide ouders het diepst van allemaal. En gaat het niet om kwantiteit (het aantal dagen dat een kind bij je is), maar om kwaliteit (de wijze waarop je de tijd samen invult).

  Beschikbaar zijn, het kind het gevoel geven dat zijn vader er is als hij hem nodig heeft, is belangrijker dan regelmatig met je kind naar Sixflags. Hoe zorg je ervoor dat de tijd die je samen doorbrengt kwaliteitstijd is? Hoe geef je je kind het gevoel dat je beschikbaar bent als hij je nodig heeft? Hierover gaan de volgende twee blogs: de eerste over de tijd dat de kinderen niet bij je zijn, de tweede over de tijd dat je kinderen wel bij je zijn.

  Wat gebeurt er (als je er niet bij bent)

  In een huwelijk of relatie is de moeder vaak de organisator van de dagelijkse gang van zaken. Zij weet wanneer iemand jarig is, wat er op school gebeurt, met wie het kind speelt. Vaders worden in meer of mindere mate door de moeder over deze zaken geïnformeerd. Na de scheiding stopt deze dagelijkse informatiestroom van moeder naar vader. Je kunt niet meer op een partner rekenen om je aan dit soort dingen te herinneren. Je bent als het ware hun externe geheugen kwijt.

  kwaliteitstijd vader kind niet bij jou

  Gericht zijn op je kinderen

  Daar komt bij dat als een vader zijn kinderen niet veel ziet, hij niet meer vanzelfsprekend gericht is op de kinderen. Je wordt niet de hele dag aan ze herinnerd; je kunt ze vergeten en je kunt belangrijke gebeurtenissen vergeten. Mannen hebben meer dan vrouwen de neiging om zich te verliezen in de gebeurtenissen van de dag (werk bijvoorbeeld). Kinderen weten wel dat je van ze houdt, maar ze kunnen zich gekwetst voelen als je hen vergeet. Het kan in hun ogen lijken dat je andere mensen voorop stelt.

  Moeders nemen het je kwalijk

  Vrouwen snappen er niets van hoe een vader sommige dingen kan vergeten en voor hen kan het een bewijs zijn dat je je kinderen niet belangrijk vindt en ongevoelig bent voor hun wensen. Maar mannen kunnen er niets aan doen; de hersenen zijn anders. Vrouwen bergen feiten op via verbanden in emoties en relaties, dus relationele feiten als de verjaardag van de kinderen zitten vaak makkelijker beschikbaar in het geheugen van vrouw. Een verjaardag vergeten is dus geen bewijs dat ze minder van de kinderen houden, maar het is hoe hun gerichtheid en hoe hun geheugen werkt.

  Je agenda

  Als uitwonende vader moet je dus voor een geheugensteun zorgen. Dat moet iets zijn wat je dagelijks  ziet en wat je vaak bij kunt werken. Je agenda lijkt voor de hand liggend. Schrijf daarin alle zaken die voor je kind belangrijk zijn; zaterdag met oma naar de Efteling, volgende week een afspraak bij de beugeltandarts, schoolvakanties, de hond moet naar de dierenarts. Hou de afspraken over de regelingen bij en noteer meteen als er iets gewijzigd wordt. Zet alle dingen erin die jij belangrijk vindt en waarvan je vermoedt dat je kind ze ook belangrijk vindt.

  Stuur voor het proefwerk een SMS waarin je je kind succes wenst. Bel ze op zondag om te vragen hoe de Efteling was. Daarmee toon je betrokkenheid. Voor een kind is die interesse belangrijk. Ook al reageren ze ongeïnteresseerd of geven ze de indruk dat je hen in hun dagelijkse bezigheden stoort (pubers kunnen hier een handje van hebben), gewoon volhouden. Ook al voelt het in het begin onnatuurlijk. Het voorkomt dat je een kind kwetst terwijl je dat niet zo bedoelt, maar ook dat je ex de indruk krijgt dat je geen belangstelling hebt voor de kinderen en dat ze alles alleen moet doen.

  In een notendop

  1. kijk iedere dag in de agenda en schrijf de nieuwe dingen die zich aandienen op

  2. sms, mail, bel voor,  na of tijdens een belangrijke gebeurtenis naar je kind

  3. ben je wat vergeten, zeg “sorry, dat was niet de bedoeling”. Leg ze uit dat je een man bent en dat je hersenen nu eenmaal anders werken, maar dat het niets zegt over de hoeveelheid liefde die je voor ze voelt. ook:

  Lees ook: Kwaliteitstijd voor vaders (als je kind bij je is).

  Dit artikel is deels ontleend aan het boek van Martine Delfos, Weekendvaders/Wie kent vaders. Een aanrader als je meer wil lezen over het onderwerp.

  Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen

  Fly Form

   Gratis kennismaken?

   Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!