Whatsapp
Fly Form

  Gratis kennismaken?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

  Kennis maken

  Scheiden met pubers

  Scheiden met pubers

  De ene puber is de andere niet. De ene zoekt de grenzen op en gaat in verzet, de andere houdt zich braaf aan de regels. De ene is introvert en sluit zich het liefst in zijn kamer op, de ander is nadrukkelijk aanwezig en laat zich horen. En dan heb je alle tussenvormen, die ook weer afhankelijk zijn van hun stemming. En dat is iets wat algemeen kenmerkend is van pubers; ze hebben stemmingswisselingen waar ze zelf en hun omgeving last van kunnen hebben.

  Is scheiden met pubers gemakkelijker?

  Veel mensen denken dat scheiden gemakkelijker wordt als de kinderen groter zijn. Maar misschien klopt dat helemaal niet? Pubers zijn meer bezig met zichzelf en hun plaats in de buitenwereld. Ze stellen (meer of minder bewust) vragen als: Wie ben ik? Hoe zien anderen mij? Daarnaast is hun brein nog niet helemaal volgroeid en kunnen ze sommige dingen niet overzien. Dat uit zich in moeite met plannen, ordenen of het overzicht behouden.

  Alles hetzelfde laten

  Een stabiele thuisbasis helpt pubers dus met hun stappen in de buitenwereld. Pubers willen die thuisbasis ook zoveel mogelijk hetzelfde houden; geen verhuizingen, niet met je spullen heen en weer, geen achteruitgang in inkomen, geen ouders die overduidelijk in de problemen zitten. Pubers zijn honkvast en statusgevoelig.

  Moeten ze zelf beslissen?

  Hoewel het belangrijk is dat pubers worden betrokken in de afspraken die er over en voor hen worden gemaakt, kunnen ze zelf niet altijd geheel overzien wat het beste voor henzelf is. In hun keuzes over de regelingen (hoe vaak en wanneer ben je bij welke ouder?) nemen ze ook allerhande andere overwegingen mee:

  • Loyaliteit: een keuze voor de ene ouder, betekent automatisch niet kiezen voor de andere ouder,
  • Ze zijn geneigd de dingen zwart-wit te zien,
  • Ze kunnen een moreel oordeel klaar hebben, vooral als ze wat ouder zijn: “zoiets doe je niet”. Daardoor kunnen ze partij kiezen,
  • Ze kiezen voor de ouder waar ze de minste conflicten mee zullen krijgen omdat ze daar hun gang kunnen gaan.

  Dit artikel wordt volgende week vervolgd. Ik hoor graag uw mening: is het gemakkelijker om te scheiden als de kinderen groter zijn?

  Scheidingscafe  ‘pubers en scheiding’

  Op 30 oktober organiseren we in cafe De Hucht in Elst een Scheidingscafe voor ouders met het thema ‘pubers’.

  Echtscheiding Nijmegen

  Fly Form

   Gratis kennismaken?

   Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!