Whatsapp
Fly Form

  Gratis kennismaken?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

  Kennis maken

  Scheiding en de band tussen vader en baby

  Scheiding en de band tussen vader en baby

  Uit elkaar gaan als je nog een baby hebt is ingewikkelder dan wanneer een kind groter is. Het wordt lastiger voor vaders om tijd met hun baby of dreumes door te brengen die er nodig is om een stevige band op te bouwen. Dit is een artikel in de reeks Scheiden met een baby en de focus ligt op het verband tussen scheiding en de band tussen vader en baby.

  Het belang van de band tussen vader en kind

  Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de gevolgen van scheiding voor kinderen. Zo ook naar de rol van de vader voor het welzijn van kinderen als ouders uit elkaar zijn. De belangrijkste conclusies zijn:

  • De ouders moeten hun conflicten beheersen. Dit is verreweg de belangrijkste conclusie.
  • Een goede band tussen vader en kind vóór de scheiding, bepaalt in belangrijke mate de band met de vader na de scheiding. Of in andere woorden, de band met de vader na de scheiding wordt niet bepaald door hoe vaak het kind de vader na de scheiding ziet, maar door hoe goed de band voor de scheiding was.
  • Een vader moet geen pretvader zijn.

  Moeder rust, kind rust

  Twee tevreden ouders zijn het beste voor een kind. Uit onderzoek (zie Spruyt) blijkt dat als ouders weinig ruzie maken, het contact met de uitwonende ouder (vaak de vader) positief is voor het kind. Als er veel conflicten zijn, dan werkt contact met de vader voor het kind negatief. Nog preciezer: als moeders tevreden zijn over de bezoekregeling tussen kind en vader, dan gaat het beter met het kind. Dat betekent dus eigenlijk (en we snappen heel goed dat dit voor veel vaders heel bedreigend kan aanvoelen) dat er van hen soms grote aanpassingen worden gevraagd om de lieve vrede te bewaren.

  Veel contact of weinig contact, het maakt niet zoveel uit

  Er is dus geen samenhang tussen de verschillende problemen van kinderen en hoe vaak ze hun vader zien. Wat wel van enig belang blijkt te zijn, is de band die de vader met het kind heeft opgebouwd vóórdat de ouders uit elkaar gingen. Is deze band sterker, dan hebben de kinderen gemiddeld iets minder problemen. Nadat ouders uit elkaar zijn ontstaat er niet automatisch een betere band tussen vader en kind omdat zij elkaar regelmatig zien. Vaders met veel contact hebben niet automatisch een sterkere band met hun kind en vaders met weinig contact hebben niet vanzelfsprekend een zwakkere band.

  Goed vaderschap na de scheiding

  Wat kan een vader doen na de scheiding:

  • Geen pretvader zijn: dit wil zeggen liefde geven, maar ook grenzen stellen.
  • Geen ruzie maken (we blijven het herhalen, dit is het allerbelangrijkst).
  • Zo min mogelijk afspraken afzeggen.
  • Betrokken zijn, ook al ziet hij zijn kind niet zo vaak (hoe dat kan: zie Kwaliteitstijd voor vaders).
  • Verschillende dingen doen tijdens het bezoek (niet alleen ‘leuke’ dingen).
  • Alimentatie betalen (hierdoor voelen kinderen zich gewaardeerd).

  De band tussen vader en kind beschermt

  Als een kind een band met zijn vader heeft, is dat dus een beschermende factor tegen negatieve effecten van echtscheiding. Die band moet dan wel vóór de scheiding zijn opgebouwd. Dat kan als de vader in intacte gezinnen gemiddeld twee uur per dag aan zijn kind besteedt. Bij minder tijd, zal de band zwakker zijn. Werken aan de band met de kinderen (zorgtaken uitvoeren, tijd en aandacht geven aan wat er speelt in het leven van je kind) moet dus al gedaan worden als de ouders nog bij elkaar zijn. En dat is lastig als je kindje nog een baby is. Maar toch genoeg redenen om door de scheiding de band tussen vader en baby niet te vergeten.

  Echtscheiding Nijmegen

  Fly Form

   Gratis kennismaken?

   Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!