Whatsapp
Fly Form

  Gratis kennismaken?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

  Kennis maken

  Stiefouder zijn is moeilijk

  Stiefouder zijn is moeilijk

  Als je een relatie begint met een m/v die kinderen heeft, stap je binnen in een complex systeem. Complex omdat er niet alleen een nieuwe geliefde is. De kinderen van de geliefde krijg je erbij en in de meeste gevallen ook de ex en zijn/haar familie. In het begin lijkt de verliefdheid overal tegen bestand, maar al snel blijken de onderliggende verhoudingen ingewikkeld te zijn en belast met een verleden.

  Stiefmanagement

  In haar boek “Stiefmanagement” stapt Marike Smilde het systeem van het stiefgezin binnen als een afdeling van een bedrijf waar zij als interim-manager is aangesteld. Met een open blik, een luisterend oor en met de wetenschap dat het feit dat zij aanwezig is leidt tot veranderingen in het systeem.

  Wat verwacht je van elkaar?

  Haar aanpak is pragmatisch. Zij ontleedt de verschillende onderlinge relaties en de systemen waar een stiefkind deel van uitmaakt. Belangrijk zijn de (vaak onuitgesproken) verwachtingen die je over een weer hebt van elkaar. Verwacht de vader dat de stiefmoeder zich met de zorg van de kinderen bezig houdt? Verwacht de stiefvader dat hij in zijn nieuwe gezin regels moet stellen om de boel in banen te leiden?

  stiefouder zijn is moeilijk

  Complexiteit

  Smilde gaat in op communicatiestijlen en vaardigheden en nog veel meer. Aan de ene kant geeft dit en uitstekend beeld van de complexiteit van een stiefgezin (en je zou er moedeloos van kunnen worden), aan de andere kant staan er veel schema’s en modellen in die de werkelijkheid ordenen en krijgt de lezer veel bruikbare tips.

  Een paar tips:

  • de uitdagingen van een stiefgezin zijn niet dezelfde als die van een kerngezin,
  • de liefde van een kind voor de biologische ouder is sterker dan de liefde voor een stiefouder, ga de concurrentie met de andere ouder niet aan,
  • Het fundament van het stiefgezin is een sterke liefdesrelatie met je partner,
  • Communiceer over je verwachtingen en teleurstellingen,
  • laat de controle varen,
  • vat niet alles van je stiefkinderen persoonlijk op,
  • stel duidelijke grenzen en neem tijd voor jezelf,
  • heb geduld!!!

   

  Voor wie niet bij de 60 % van de stiefgezinnen wil horen die uit elkaar vallen, is dit een zeer helder en bruikbaar boek.

  Marike Smilde; Stiefmanagement ISBN 9789089545336

  Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen

  Fly Form

   Gratis kennismaken?

   Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!