Whatsapp
Fly Form

  Gratis kennismaken?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

  Kennis maken

  Verhuizen met de kinderen

  Verhuizen met de kinderen

  Soms willen gescheiden ouders terugverhuizen naar de plek waar ze gewoond hebben vóór het huwelijk of naar hun familie. Met de komst van het internet-daten vinden pas-gescheidenen steeds meer een nieuwe partner in een andere woonplaats. Als ouders samen hun kind opvoeden heeft de verhuizing van een van de ouders naar een andere woonplaats grote gevolgen.

  Overeenstemming versus gerechtelijke procedure

  Als beide ouders het ouderlijk gezag hebben, is de verhuizing van kinderen een onderwerp waar zij samen over moeten overleggen en samen overeenstemming over moeten bereiken. Dat kan nogal eens een probleem zijn. Als een ouder met kind zonder toestemming van de andere ouder of vervangende toestemming van de rechtbank verhuist en de andere ouder begint een procedure, dan loopt de vertrekkende ouder het risico dat de rechter de verblijfplaats van het kind bij de andere ouder bepaalt of dat hij/zij gedwongen wordt om terug te verhuizen.

  Welke zaken tellen?

  Rechters nemen over het algemeen de volgende zaken mee in hun overwegingen:

  • Een ouder heeft in principe de vrijheid om zijn/haar leven opnieuw in te richten. Familie of vrienden in de omgeving kunnen een argument zijn, maar zullen meestal niet doorslaggevend zijn.
  • Indien de verhuizing ingegeven wordt door een nieuwe relatie die elders woont, zal de bestendigheid van de relatie een factor zijn. Het hangt er dus wel vanaf hoelang die relatie al duurt. Bij een prille relatie zal de ouder geen toestemming krijgen.
  • Hoe groot is de noodzaak om te verhuizen: werk is daarbij een belangrijke factor, woonruimte kan dat zijn. Is er in die andere plaats werk, dat niet in de huidige woonplaats kan worden gevonden? Gaat de reistijd naar en van het werk in belangrijke mate ten koste van de tijd die er bij de kinderen kan worden doorgebracht? Is er in de huidige omgeving geen passende woonruimte te vinden?
  • Is de verhuizing goed voorbereid? Woonruimte, scholen, werk en overleg met de andere ouder en de kinderen. Is de verhuizing tijdig gemeld aan de andere ouder? Is er een poging tot overleg geweest?
  • Heeft de verhuizende ouder nagedacht over alternatieven, c.q. compensatie voor de vermindering van de omgangsmogelijkheden? Is er een aanbod gekomen om de kosten van de omgang na de verhuizing op te vangen? Is er nagedacht over het halen en brengen van de kinderen? Kunnen de ouders nog overleggen met elkaar?
  • Het feit dat een ouder aangeeft niet te zullen verhuizen als de rechtbank daartoe geen vervangende toestemming geeft, zal ook in het nadeel van de ouder met de verhuiswens zijn.
  • Tot slot, kan er naar de wensen van de kinderen gekeken worden (als ze ouder dan 12 jaar zijn).

   

  Bezint eer ge begint, zou je kunnen zeggen…..

  Echtscheiding Nijmegen

  Fly Form

   Gratis kennismaken?

   Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!