Whatsapp
Fly Form

  Gratis kennismaken?

  Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!

  Kennis maken

  Vertel je je kind over je affaire?

  Vertel je je kind over je affaire?

  Vreemdgaan of een verliefdheid op een ander is vaak de directe aanleiding voor een echtscheiding. Wat zeg je tegen de kinderen als je man of vrouw een buitenechtelijke relatie had? Wat zeg je zelf als een jij affaire hebt of had die de oorzaak was van de scheiding?

  Het kan zijn dat beide ouders het eens zijn dat de affaire een symptoom was van een langdurend huwelijksprobleem. Het kan zijn dat de affaire wordt gezien als als het hele en enige probleem (in ieder geval door de bedrogen partner).  In het laatste geval wordt de een als ‘dader’ aangewezen en de ander vanzelfsprekend als ‘slachtoffer’. De neiging bestaat om de boodschap zo aan de kinderen over te brengen, waardoor kinderen vanaf het begin worstelen met hun loyaliteit naar beide ouders.

  Je kind sparen

  Om die reden willen sommige ouders hun kinderen sparen en verzwijgen zij ‘die ander’. Kinderen krijgen dan de neutrale reden ‘mama en papa zijn niet meer gelukkig samen’ om de scheiding te verklaren. Het probleem is dat dit niet eerlijk is. Wat als de buitenechtelijke relatie stand houdt? Wat als zij/hij op een dag kennismaakt met het kind en geïntroduceerd wordt als de nieuwe vriendin?

  De waarheid

  Het is moeilijk om te bepalen wat kinderen moeten weten over een affaire. Wat ga je ze vertellen?. Moeten ze dit detail van de scheiding echt weten? Ik ben van mening dat kinderen recht hebben op de waarheid en het dus ook zouden moeten weten. Misschien niet als de affaire geëindigd is, maar zeer zeker wel als de relatie doorgaat. In ieder geval als ze oud genoeg zijn om te weten wat er aan de hand is.

  tekenen op het strand

  Hoe vertel je het?

  Hoe vertel je dat dan? Ik kan me voorstellen dat het te moeilijk is om dat samen te doen. In dat geval zou degene die de affaire heeft het ‘t beste zelf op kunnen biechten. En vooral veel begrip tonen voor het feit dat dit voor alle partijen heel erg moeilijk moet zijn. Misschien kan de andere ouder er wel bijzitten, zonder wat te zeggen, zodat hij/zij hoort wat er gezegd wordt. Of het klopt wat er gezegd wordt. Misschien kan het de bedrogen ouder motiveren om er in de komende tijd zo weinig mogelijk over te zeggen, zodat de kinderen er niet bij betrokken worden.

  Wat als je kind boos wordt?

  Vaak voelen ouders dat er een risico kleeft aan dit soort openhartigheid. Het is namelijk goed mogelijk dat de kinderen boos worden. Of zelfs dat ze partij gaan kiezen voor de bedrogen ouder. Dus waarom zou je het je kinderen dan wel vertellen?

  • Eerlijkheid: dit is je kans om eerlijk te zijn tegen de kinderen, je ex-partner en tegen jezelf.
  • De realiteit: de kinderen gaan er vroeg of laat toch achter komen. Het is beter dat ze er vroeg achter komen van jou, dan later van iemand anders.
  • Respect: als je vreemdgegaan bent, wil je het respect van je kinderen terugwinnen. Dat kan alleen maar als je ermee begint om de waarheid onder ogen te zien.

  Geduld

  Als je echt van plan bent om een nieuwe start te maken met je geliefde is er nog een les die je zult moeten leren: geduld. Begin met het opbouwen van je relatie met je kinderen als een alleenstaande ouder, voordat je iemand anders in hun leven introduceert.

  Rutten & Marianne Mediation/Echtscheiding Nijmegen

  Fly Form

   Gratis kennismaken?

   Laat je gegevens achter, dan nemen we binnen 12 uur contact met je op!